Atacuri cu rachete şi raiduri ale armatei israeliene în Fâşia Gaza

Fragilul armistiţiu Israel-Hamas, negociat de Egipt, care a intrat în vigoare la 19 iunie şi ar urma să se încheie la 19 decembrie, este pe cale să se rupă ca urmare la atacurilor Hamas şi a raidurilor armatei israeliene în Fâşia Gaza.


Ca reacţie la un raid efectuat de armata israeliană, la nord de Beit Hanun (în urma căruia au fost răniţi doi palestinieni), aripa militară a Hamas, gruparea Brigăzile Ezzedine Al-Kassam, a executat vineri dimineaţa un atac cu 10 rachete Kassam asupra oraşului Sderot. Una dintre rachete a căzut în imediata apropiere a unei locuinţe, provocând mari pagube. O femeie, rănită uşor de schije a fost transportată la spital. Alte patru persoane aflate în stare de şoc au fost internate la urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a confirmat raidul armatei, specificând că el a fost organizat împotriva unui grup de palestinieni care se pregătau să lanseze rachete Kassam. Cei doi palestinieni fiind membri ai organizaţiei Brigăzile Al-Qods, braţul armat al mişcării radicale Jihadul islamic.

Un nou atac cu 5 rachete de tip Grad a fost lansat de palestinieni, vineri dupaamiaza,  14 noiembrie din Fîşia Gaza asupra oraşului israelian Aşkelon. 15 persoane în stare de şoc au fost transportate la spitalul Barzilai din localitate.

Purtătorul de cuvânt al grupării, Abu Obeida, a declarat că “liderii israelieni din toate partidele politice încearcă să se prezinte drept măcelari, pentru a fi aleşi la viitoarele alegeri electorale. Aşa cum au dat greş în trecut, la fel se va întâmpla şi acum dacă vor încerca să-i atace pe luptătorii rezistenţei şi să le paralizeze capacităţile”. Abu Obeida a ameninţat că reacţiile la acţiunile armatei israeliene vor fi “puternice” şi că Israelul “va plăti un preţ foarte greu”. El a subliniat că organizaţia în numele căreia vorbeşte nu aruncă lozinci aiurea şi nici nu face declaraţii de ameninţare lipsite de fond.

Israelul a menţinut în continuare închise toate punctele de trecere între statul evreu şi Fâşia Gaza. Această decizie a fost luată de ministrul apărării Ehud Barak, drept urmare a tirurilor palestiniene lansate din Fâşia Gaza (anterior acestor atacuri), asupra unor locaţii din Israel.

sursa: Anima News

 

What Next?

Related Articles