Arabia Saudită şi Emiratele Arabe – poli de stabilitate regională

SUA si Arabia Saudita. foto dreamstimeIranul continuă să fie privit ca un factor de ameninţare în regiune. În acest context, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe urmează să achiziţioneze din SUA armament şi muniţii în valoare totală de 10,8 miliarde de dolari. Anunţul a fost făcut de Pentagon.
Ministerul american al Apărării a notificat săptămâna aceasta Congresul în legătură cu proiectul de contract care ar urma să îi permită Washingtonului să-i furnizeze Riadului o mie de bombe GBU-39 “bunker-buster”, care pot pătrunde ţinte aflate în locaţii forificate. şi alte 5.000 de unităţi Emiratelor.

Proiectul include, de asemenea, vânzarea unor rachete de croazieră. Armele ar urma să echipeze avioane de vânătoare americane F-15 şi F-16 achiziţionate de cele două ţări.

Vânzarea acestor arme “va contribui la securitatea naţională şi internaţională a Statelor Unite”, deoarece va contribui la întărirea securităţii unor ţări prietene, poli de stabilitate în regiunea Golfului”, a subliniat Pentagonul.

SUA şi celelalte puteri implicate în negocierile cu Iranul privind dosarul nuclear afirmă  că au observat o oarecare deschidere din partea noului preşedinte iranian, Hassan Rohani.

Vânzarea acestor arme “va ameliora capacităţile militare ale Emiratelor şi le va permite să facă faţă ameninţărilor regionale actuale şi viitoare şi să îşi reducă dependenţa de forţele americane în regiune”, a mai precizat Pentagonul.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles