Ajutor de încălzire acordat diferenţiat

La finalul şedinţei de guvern din 31 august, premierul Emil Boc a declarat că, “spre deosebire de 2012, când Guvernul a acordat tuturor, indiferent de venit, anul acesta va fi eliminată subvenţia acordată nediferenţiat şi va creşte valoarea ajutoarelor de încălzire alocate prin bugetul MMFPS la 345 de milioane de lei”.
“O bună parte din subvenţia pe care Guvernul o dădea generalizat, la toată lumea, se duce la Ministerul Muncii pentru ajutoare de încălzire acordate persoanelor care au venituri mici” a explicat Boc.
Premierul Emil Boc a precizat că la aceste ajutoare se va adăuga subvenţia acordată de autorităţile locale, care anul trecut s-a cifrat la aproximativ 700 milioane de lei.

Emil Boc a declarat că ajutoarele de încălzire vor fi acordate de Ministerul Muncii după aceleaşi criterii de până acum, în funcţie de veniturile populaţiei. Ordonanţa adoptată astăzi prevede ridicarea plafonului prin adăugarea unei noi categorii de beneficiari: cei cu venituri între 615 şi 786 lei/persoană/lună. Va creşte astfel numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire de la 200.000 la 320.000 de persoane.
De asemenea, va creşte plafonul maxim pentru acordarea de ajutoare de încălzire pentru persoanele singure, la 1082 lei/persoană. Astfel, persoanele singure care au venituri cuprinse între 786 lei şi 1082 lei vor beneficia de o compensare de 10%.

În ceea ce priveşte subvenţia acordată de către autorităţile locale, aceasta se poate situa între 0 şi 63%. Totodată, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termică, din bugetele locale, în proporţie de cel puţin 10% din maximul compensării procentuale.

Sursa: comunicat de presă al Guvernului României

What Next?

Related Articles