AIEA inspectează complexul nuclear iranian de la Arak

AIEA si Iran. foto www.iaeaInspectorii AIEA au vizitat uzina de apă grea din oraşul iranian Arak, pentru întâia dată în ultimii 2 ani.

Inspecţiile au fost autorizate de regimul de la Teheran în cadrul Acordului preliminar nuclear semnat cu marile puteri, informează BBC News online, citat de MEDIAFAX.

În cadrul Acordului, Iranul s-a angajat să renunţe la unele activităţi nucleare, în schimbul diminuării sancţiunilor economice internaţionale. Una dintre condiţiile acceptate a fost suspendarea activităţii reactorului de apă grea de la Arak.

Complexul nuclear de la Arak este supravegheat în mod special de comunitatea internaţională, deoarece aici ar putea fi procesat plutoniu, element esenţial în fabricarea armei nucleare.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare, afirmând că derulează un program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge aceste acuzaţii.

Inspecţia efectuată la complexul nuclear de la Arak este un prim test ce vizează care sunt intenţiile Iranului, şi dacă se conformează cerinţelor Acordului preliminar semnat cu marile puteri.

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles