55 de ani de la aderarea României la ONU

La 14 decembrie, se împlinesc 55 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite.

România a exprimat oficial dorinţa de a face parte din ONU încă din 1946, dar aderarea ţării noastre a fost blocată până în 1955. La 14 decembrie 1955,Adunarea Generală a decis, prin rezoluţia nr. 995(X),primirea României în ONU, alături de alte 15 state.

Denumirea de Naţiunile Unite a fost folosită pentru prima oară în documentul „Declaration by United Nations” de la 1 ianuarie 1942, când reprezentanţii a 26 de naţiuni au exprimat angajamentul guvernelor lor de a continua lupta împreună împotriva Puterilor Axei.

În 1945, reprezentanţii a 50 de ţări s-au întâlnit la San Francisco pentru a elabora Carta Naţiunilor Unite. Delegaţii au deliberat pe baza propunerilor elaborate de reprezentanţii Chinei, Uniunii Sovietice, Marii Britanii şi Statelor Unite la Dumbarton Oaks (Statele Unite) în perioada august – octombrie 1944.

Carta ONU a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii celor 50 de ţări.

ONU a început să existe oficial la 24 octombrie 1945, când Carta a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite şi de o majoritate a celorlalţi semnatari.

Carta prezintă drepturile şi obligaţiile statelor membre şi stabileşte organele principale şi procedurile ONU.

In prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 192 de State membre.

În cei 55 ani de la aderare, România a devenit unul dintre partenerii consacraţi ai ONU, cu contribuţii semnificative în evoluţia organizaţiei, precum şi la întărirea sistemului juridic internaţional, menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale, promovarea democraţiei şi a drepturilor omului şi la politicile de dezvoltare globală.

România a deţinut preşedinţia sesiunii a 22-a a Adunării Generale a ONU (1967), a fost membru al Consiliului de Securitate de patru ori (1962, 1976 – 1977, 1990 – 1991 şi 2004 – 2005) şi a deţinut conducerea a numeroase organisme din cadrul sistemului ONU.

România continuă să fie un susţinător activ al multilateralismului eficace – în care ONU deţine un rol central şi indispensabil. Provocările contemporane la adresa umanităţii reclamă, mai mult decât oricând, acţiunea conjugată a statelor şi a tuturor cetăţenilor lumii, precum şi o organizaţie globală puternică şi adaptată.

ONU este reprezentată în România de 11 fonduri, programe şi agenţii specializate.

sursa: comunicat de presă MAE

What Next?

Related Articles