Secretarul de stat american încearcă o rezolvare a crizei din Golf

 

Rex Tillerson fotoThe National

Rex Tillerson fotoThe National

Vizita de 4 zile a secreatrului de stat american, Rex Tillerson, în Kuweit, Qatar și Arabia Saudită, marchează încercarea SUA de rezolvare a crizei din Golf.  

     Potrivit Departamentului de Stat, Tillerson a început, luni, o vizită de 4 zile în Kuweit, Qatar și Arabia Saudită pentru a găsi soluții la criza Golfului. Acesta se va întâlni mai întâi cu reprezentanții oficiali ai Kuweitului pentru a discuta pașii următori în rezolvarea acestei dispute, înainte de a se îndrepta spre Qatar și Arabia Saudită.

Saudiții, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au tăiat legăturile diplomatice cu Qatarul în 5 iunie a.c. și au impus acestei țări o blocadă terestră, aeriană și maritimă. Cele 4 țări au acuzat Qatarul că finanțează terorismul, acuză respinsă de micul emirat din Golf.

În data de 22 iunie a.c, acestea au emis o listă cuprinzând 13 cereri, printre care și închiderea postului Al-Jazeera, ca o pre-condiție a ridicării sancțiunilor. Doha a respins solicitările, ajungându-se, astfel, la un blocaj. În ciuda acestui fapt, Kuweitul încearcă încă să medieze conflictul diplomatic. Până acum, Statele Unite au susținut eforturile de mediere ale Kuweitului, însă vizita de acum marchează un nou nivel al implicării americane în rezolvarea situației.

Joi, Departamentul american de Stat – prin vocea purtătorului de cuvânt, Heather Nauert – a avertizat că s-a intrat într-un impas și această situație conflictuală ar putea să continue săptămâni, sau chiar luni de zile. Mai mult decât atât, SUA se teme că această criză s-ar putea adânci. Nu a specificat concret la ce s-a referit când a menționat despre adâncirea crizei, însă a afirmat că Tillerson a păstrat un contact permanent cu țările implicate.

Luna trecută, Tillerson a îndemnat grupul celor 4 țări să reducă embargoul asupra Qatarului, afirmând că acesta are consecințe nefaste asupra vieții oamenilor și afectează lupta condusă de SUA împotriva grupării teroriste DAESH: „Ne așteptăm ca aceste țări să întreprindă pașii necesari în vederea diminuării conflictului și să facă eforturi pentru rezolvarea nemulțumirilor reciproce”.

Mai mult de 11.000 de militari aparținând SUA și statelor coaliției sunt staționați la baza aeriană Al Udeid, din Qatar, peste 100 de avioane fiind implicate în operațiuni militare.

 

Mihai Corb, InfoMondo

Sursa știrii: Al-Jazeera

What Next?

Related Articles