Ziua mondială a libertăţii presei

libertatea-presei. reportervirtual.ro

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei 12 organizaţii neguvernamentale au depus la Parlament un proiect de act normativ pentru reglementarea profesiei de jurnalist.

Cele 12 organizaţii neguvernamentale sunt: ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI); Asociaţia Patronală a Editorilor Locali din România (APEL), Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR), Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos”, Galaţi, Brăila şi Tulcea, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Jurnaliştior Maghiari din România (MURE), Asociaţia Editorilor de Presă OnLine şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

Primul articol al Proiectului specifică: “În România, presa este liberă. Orice formă de cenzură este intrezisă”.

Alte prevederi din proiect menţionează:
– “asociaţiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistică sau practicile profesionale”
– “fiecare instituţie media poate adera la aceste reglementări sau îşi poate adopta norme specifice de autoreglementare”.

Proiectul de lege, potrivit iniţiatorilor săi, vine ca răspuns la solicitarea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României, adresată organizaţiilor profesionale din media.

Sursa: comunicat ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC)

What Next?

Related Articles