Zilierii: impozitaţi cu 16%

Persoanele care angajează zilieri vor fi obligate să solicite primăriilor carnete speciale şi să achiziţioneze pentru fiecare astfel de angajat un timbru. Timbru va reprezenta impozitul de 16% aplicat la venitul acestuia, a decis Guvernul printr-un proiect de lege.

“Avem un impozit de 16%, un impozit pe venit, care se reţine de beneficiarul activităţii. Zilierul beneficiază de un carnet şi va fi introdus un timbru emis de Ministerul de Finanţe, timbru care conţine în costul lui acest impozit de 16%. Producătorul se duce la primărie şi face cerere prin care i se atribuie un număr de carnete şi timbrele aferente pe care acel beneficiar le doreşte. În măsura în care plăteşte timbrele, el beneficiază de un număr de zilieri pe care îi poate angaja pentru muncă necalificată”, a arătat ministrul Muncii, Ioan Botiş, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că Ministerul Muncii va distribui aceste carnete primăriilor.

Inspectoratul Teritorial de Muncă va verifica dacă angajatorii respectă noile prevederi.

Guvernul a precizat, într-un comunicat, că vor putea fi prestate activităţi cu caracter ocazional în anumite domenii, respectiv activităţi gospodăreşti, agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură şi exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, activităţi cu caracter cultural.

Beneficiar al lucrărilor este, potrivit noilor reglementări, persoana juridică pentru care zilierul execută activităţi cu caracter ocazional. Prin acordul părţilor şi beneficiarii persoane fizice pot conveni cu zilierii aplicarea prevederilor legii.

Beneficiarul va ţine evidenţa zilierilor într-un registru de evidenţă.

Carnetul de zilier va fi eliberat de către primăria în a cărei circumscripţie teritorială urmează să se desfăşoare activitatea sau în care îşi are domiciliul, la solicitarea beneficiarului sau a zilierului.

Sursa: comunicat al guvernului României

What Next?

Related Articles