Zakir Naik, un predicator influent al „terorii islamice” este cercetat în India

 

Sursa imaginii The Wire

Sursa imaginii The Wire

Controversatului predicator islamic de origine indiană, Zakir Nak, i s-a anulat pașaportul indian pentru că nu s-a prezentat înaintea unei comisii a Agenției Naționale de Investigații, în urma unor acuzații de finanțare a terorismului.

Biroul Regional de Pașapoarte din Mumbai i-a anulat acestuia actul oficial în urma solicitărilor venite din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Naik a fost citat de trei ori de către agenția de investigații, însă nu s-a prezentat nici o dată, astfel că instituția a fost obligată să sesizeze Biroul Regional de Pașapoarte.

Sursele oficiale au afirmat că predicatorul a fost citat să apară în fața comisiei în perioada 3-13 iulie, 2017.

Se presupune că Naik se ascunde în Malaezia, unde i s-a acordat viză de ședere permanentă.

În India, acesta a creat un ONG, numit Fundația pentru Cercetare Islamică (FCI), care acum este considerat ilegal, el însuși fiind investigat sub acuzația de finanțare a terorismului. De asemeni, este cercetat și pentru rolul pe care l-a îndeplinit ca prim-motivator al recruților grupării ISIS.

Sharad Kumar, reprezentant al Agenției Naționale de Investigații, a declarat către postul de știri, „India Astăzi”: „Da, pașaportul i-a fost anulat. Cât de curând vom lua măsurile necesare pentru a fi repatriat în India. Examinăm toate opțiunile legale pe care le avem la îndemână”.

Surse din interiorul agenției au afirmat că se va examina și posibilitatea legală ca acesta să fie deportat, sau extrădat, un ofițer de rang superior declarând: „Naik a devenit apatrid. Agenția va întreprinde toate acțiunile juridice permise pentru a fi a fi adus înapoi în țară”.

Predicatorul a ajuns în vizorul agențiilor indiene după ce autoritățile din Bangladeș l-au acuzat că ar fi ținut discursuri care i-au motivat pe teroriștii responsabili de atacul asupra cafenelei „Dhaka”, din iulie, anul trecut, în urma căruia au fost ucise 20 de persoane.

De atunci, Guvernul nu a mai permis funcționarea ONG-ului său – Fundația pentru Cercetare Islamică (FCI) – acuzând că este o asociație ilegală și a inițiat o investigație amplă. În urma acesteia, s-au adus dovezi conform cărora FCI i-ar fi oferit o bursă de 80.000 de rupii unui recrut al grupării teroriste DAESH. De asemeni, s-a descoperit că 24 de tineri din Kerala au fost radicalizați de organizația lui Naik, cu sediul în Mumbai, aceștia plecând în Afganistan pentru a se alătura teroriștilor ISIL.

Mai mult decât atât, potrivit noilor dovezi prezentate de Agenția indiană de Investigații a Infracțiunilor Economice, fostul doctor, transformat în motivator jihadist a creat companii-fantomă în India și în străinătate pentru a „spăla” banii primiți în urma discursurilor sale radicale.

 Mihai Corb, InfoMondo

Sursele știrii: Daily Mail, The Indian Express

What Next?

Related Articles