Yemen represalii sângeroase împotriva manifestanţilor antiprezidenţiali

Yemen harta fizica-administrativa

Pentru a opri accesul a zeci de mii de manifestanţi care doreau să participe la o manifestaţie împotriva preşedintelui yemenit, Ali Abdullah Saleh, forţele de securitate au deschis focul împotriva manifestanţilor la Taez (sud de Sanaa).

Militari şi bărbaţi înarmaţi în ţinută civilă au deschis focul şi au făcut uz de gaze lacrimogene, pentru a-i dispersa pe protestatari, zeci de persoane fiind rănite, conform unor martori oculari.

Forţele de securitate au închis cu blocuri de ciment principalele artere ale oraşului care duceau la reşedinţa guvernatorului, iar Taez a fost înţesat de blindate ale armatei.

Protestatarii yemeniţi continuă să respingă planul de iniţiativă propus de monarhiile din Golf, care prevede renunţarea preşedintelui Saleh la putere, în schimbul garantării imunităţii sale.

Partidul lui Saleh a acceptat propunerea Consiliului de Cooperarea al Golfului (CCG), însă preşedintele yemenit a reafirmat că orice schimbare de regim se va face pe “calea urnelor”.

De la sfârşitul lunii ianuarie, Yemenul, care trăieşte încă într-un sistem cvasi-tribal, este teatrul unei puternice mişcări de contestare a preşedintelui Saleh, aflat de 32 de ani la conducerea ţării şi care a pierdut parţial sprijinul armatei. De partea preşedintelui continuă să fie Garda Republicană condusă de fiul lui, Ahmed Ali Saleh.

Totodată, Yemenul se confruntă cu o amplă mişcare secesionistă, în sud. În Yemen sunt bine implantaţi şi combatanţi ai Al Qaeda.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles