Yemen – mişcări ample de protest după modelul tunisiano-egiptean

Mişcările protestatare din Tunisia şi Egipt au devenit modelul pentru mii de protestatari yemeniţi. Aceştia au ignorat apelurile la calm lansate de poliţie, ieşind în stradă în mai multe oraşe din Yemen, în special la Sanaa, capitala ţării cu populaţia cea mai săracă din lumea arabă şi cu cel mai influent cler islamic, potrivit AGERPRES.
Pentru a şaptea zi consecutiv, aproximativ 6.000 de persoane protestează la Sanaa, cerând demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh, aflat de 32 de ani la conducerea ţării, cu doi ani mai mult decât Hosni Mubarak.Ali Abdullah Saleh a preluat modelul lui Mubarak şi şi-a anunţat intenţia de a nu mai candida la viitoarele prezidenţiale din 2013, notează AP.

Protestele de joi au început cu mici adunări studenţeşti, cărora li s-au alăturat mari mase de oameni. Conform unor martori oculari, poliţia a tras focuri de armă în semn de avertisment pentru a-i dispersa pe protestatari.

Au fost răniţi mai mulţi poliţişti şi cel puţin zece protestatari.

Preşedintele yemenit, un important aliat regional al SUA în lupta împotriva terorismului, a participat în cursul nopţii de miercuri spre joi la o reuniune de urgenţă a conducerii armatei, conform agenţiei de presă Saba.

Un apel insistent la încetarea protestelor a lansat şi cel mai important lider religios yemenit, şeicul Abdul-Majid al-Zindani, un apropiat al preşedintelui.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles