Vrea Rusia o rescriere a frontierelor est-europene?

Vladimir Putin, in discursul rostit la alipirea Crimeei la Rusia. foto digiIstoria se scrie sub ochii noştri. Suntem contemporanii unor evenimente ce se precipită cu o viteză demnă de secolul 21. La graniţele României, Marele urs de la răsărit, Rusia, s-ar părea că doreşte o rescriere a frontierelor est-europene.

Gestul făcut de Vladimir Putin în urmă cu o zi, pe 18 martie, de a parafa un Acord ce prevede alipirea oficială a Crimeii la Rusia, se poate constitui într-un precedent periculos.

Justificările invocate de Putin în discursul rostit cu această ocazie nu reprezintă altceva decât demagogie neocomunistă, sau post-sovietică.

În acest sens, Putin a motivat alipirea Crimeei la Rusia ca fiind “o revenire justă a istoriei”.

“În inima şi conştiinţa oamenilor, Crimeea era şi rămâne parte integrantă a Rusiei”. “Pentru a înţelege această opţiune, este suficient să cunoşti istoria Crimeei, să ştii ce înseamnă Rusia pentru Crimeea şi Crimeea pentru Rusia”.

“Crimeea a fost oferită în 1954 Republicii sovietice Ucraina de către liderul sovietic Nikita Hruşciov prin încălcarea normelor constituţionale” din acea perioadă”.

“Ceea ce părea de necrezut a devenit, din nefericire o realitate: URSS s-a prăbuşit”.

“Atunci când Crimeea s-a trezit brusc în alt stat – după dezmembrarea URSS – Rusia a simţit atunci că a fost nu furată, ci chiar jefuită”. Dar, în 1991, Moscova a plecat capul, s-a resemnat”.

În vechiul stil sovietic, Putin a continuat, în discursul său, să denigreze pe cei care îi considera până mai ieri “parteneri occidentali”

“Partenerii noştri occidentali au depăşit linia roşie şi s-au comportat în mod grosolan, iresponsabil şi neprofesionist în criza ucraineană, care a condus la îndepărtarea de la putere, în februarie, a liderului prorus Viktor Ianukovici”, a spus Putin.

În continuare, Putin a vorbit despre “cinismul occidentalilor”.

“Autorităţile din Crimeea s-au sprijinit pe precedentul din Kosovo, precedent pe care partenerii noştri occidentali l-au creat ei-înşişi. Ei au recunoscut ca legitimă despărţirea Kosovo de Serbia, demonstrând că nu era necesar niciun accept din partea autorităţilor centrale ale ţării în vederea proclamării unilaterale a independenţie acestei regiuni”.

“Prin urmare, dintr-un motiv necunoscut, ceea ce albanezilor le-a fost permis în Kosovo, le este interzis ruşilor, ucrainenilor şi tătarilor din Crimeea!”

“Atunci când Belgradul a fost ţinta bombardamentelor şi rachetelor, a avut loc o intervenţie militară. Exista o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în acest sens, care să autorizeze asemenea acţiuni? Nici vorbă! Apoi au urmat Afganistanul, Irakul şi rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, încălcate în mod evident în Libia, unde, în loc să se asigure o zonă de interdicţie aeriană, s-a trecut, de asemenea, la lansarea de bombe”.

“În concluzie, acum nu putem vorbi nici măcar de o politică a standardelor duble, ci doar de un cinism uimitor al occidentalilor”, a mai spus Putin în discursul său.

În alocuţiunea lui, Putin a apreciat atitudinea manifestată de China şi de India.

“Suntem recunoscători poporului chinez, ai cărui lideri au luat în considerare situaţia din Ucraina şi Crimeea în ansamblul său istoric şi politic şi apreciem foarte mult reţinerea şi obiectivitatea Indiei”.

În atare situaţie internaţională nou-creată, preşedintele parlamentului de la Tiraspol, a cerut, într-o scrisoare adresată Moscovei, alipirea Transnistriei la Rusia. Este interesant şi, în acelaşi timp, periculos jocul geopolitic ce va urma.

S.B.D

What Next?

Related Articles

One Response to "Vrea Rusia o rescriere a frontierelor est-europene?"

  1. Trifon Gruju says:

    S.B.D (in limbaj genistic – soneta cu berbec diesel),

    Dincolo de faptul ca ii analizam “spusele”, trebuie ajuns la intentie, modul in care s-a vazut ca s-a pus intentia in aplicare, si contextul regional, european, mondial in care uRsul a mizat pe lipsa de reactie a occidentalilor (care tari depind dramatic de resursele rusesti si care au un cuvant conducator in UE si unul greu in NATO)?