Vor putea călători ruşii în UE fără viză?

Rusia şi UE. foto intactnews

Ruşii doresc tot mai mult să călătorească în UE fără viză. Uniunea condiţionează însă eliminarea vizelor pentru Rusia de rezolvarea problemei drepturilor omului şi a democraţiei.
Rusia negociază de mai mulţi ani cu UE eliminarea vizelor pentru spaţiul Schengen, iar preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin au venit de mai multe ori în faţa concetăţenilor lor şi au declarat că fac eforturi susţinute pentru a le garanta acestora circulaţia liberă în Europa.

Ziarul Kommersant, citat de MEDIAFAX, afirmă că un acord de eliminare în etape a vizelor este pregătit şi poate fi semnat joi, 15 decembrie, 2011, la Bruxelles de Medvedev. Însă, un ultim paragraf menţionează condiţia pusă de oficialii UE:

“(…) măsurile vor fi aplicate în funcţie de legătura între evoluţia migraţiei şi apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi respectarea statului de drept”.

“Această condiţie face referire înainte de toate la Rusia, unde situaţia privind drepturile omului şi cea a statului de drept este departe de a fi ideală, conform UE”, menţionează cotidianul rus.

Sursa: Kommersant, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles