Vor fi alegerile prezidenţiale din Mali legitime?

Mali- Alegeri- prezidentiale anticipate in iulie. foto ziarePrincipalele două partide politice din Mali au declarat că “vor accepta rezultatele alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc luna aceasta, chiar dacă este posibil ca acestea să fie marcate de probleme ce ţin de partea administrivă. Aceasta, având în vedere că țara vest-africană încă întâmpină dificultăţi în a-şi găsi stabilitatea.

“Ne-am angajat să acceptăm rezultatele”, a declarat Tiemoko Sangare, un membru al Alianței pentru Democrație din Mali (ADEMA) al cărui candidat, Dramane Dembele, este unul dintre favoriţii în cursa electorală. Liderul partidului ADEMA, Dioncounda Traore, deţine actualmente funcţia de președinte interimar al Mali, după lovitura de stat de anul trecut.

“Toată lumea este conștientă de faptul că există deficiențe, dar, în același timp, toată lumea spune că este important să ținem aceste alegeri cât mai curând posibil”, a declarat Sangare.

Atât la nivel local, cât şi la nivel internaţional, politicienii și-au exprimat îngrijorarea că buletinele de vot nu vor fi distribuite în mod corespunzător pentru alegerile care vor avea loc pe 28 iulie. Acest aspect a determinat în martie 2012 o lovitură de stat, care s-a soldat cu capturarea ulterioară a nordului ţării de către  islamişti.

La mai puțin de două săptămâni până la alegeri, oficialii ministerului de Interne au spus că 68 la sută din 6,8 milioane de alegători înregistrați din Mali şi-au primit cărțile de  alegător.

Cu toate acestea, rata scade la doar 20 la sută în provincia de nord – Kidal.

Kidal are doar 35.000 de alegători înregistrați, dar a fost locul de unde au izbucnit revoltele succesive generate de tuaregii profund nemulţumiţi de nepăsarea guvernului din sud faţă de problemele lor.

Grupurile pro-democratice şi-au exprimat îngrijorarea că mii de cetățeni ai statului Mali strămutati în taberele din afara ţării nu vor putea vota.

Tiebile Drame, un candidat la prezidenţiale și negociatorul-șef al Guvernului în acordul de încetare a focului cu tuaregii, a lansat un proces de a amâna alegerile, declarând că acestea ar fi ilegale în circumstanțele actuale.

În timpul unei vizite la Paris, luni, Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut ca toți candidații să accepte rezultatele în ciuda posibilităţilor crescute de a avea loc un proces electoral “imperfect”.

Organizația Națiunilor Unite derulează o misiune de menţinere a păcii cu peste 12.000 forţe dispuse în regiune. Parisul, care are peste 3.000 de soldați în Mali, va reduce forțele sale până la 1.000 până la sfârșitul anului și este dornic ca un guvern legitim ales să desfășoare negocierile de pace cu rebelii separatiști tuaregi din nord.

Forțele franceze au intervenit în ianuarie pentru a stopa autoritatea grupurilor islamiste asociate Al-Qaida în deşertul nordic din Mali. Parisul face acum presiuni pentru continuarea procesului electiv programat la sfârşitul lunii, deoarece urmărește să isi diminueze prezența militară în zonă, în ciuda criticilor de avertizare care susţin că un vot formal ar putea conduce la conflicte în viitor.

 

Sursa: Reuters

 

Bianca Simion, InfoMondo

 

What Next?

Recent Articles