Vocatia europeana a Romaniei: gazduirea deseurilor nucleare europene?

Potrivit The Times, deşeurile nucleare din UE ar putea fi transportate în Europa de Est, una dintre posibilele locaţii fiind România.

Acestea ar urma sa fie stocate în depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE.

Proiectul, realizat pe fondul reapariţiei interesului pentru energia nucleară, ar putea obţine aprobarea Comisiei Europene la sfârşitul acestui an.

Negocierile sunt în curs de desfăşurare între opt ţări – Organizaţia europeană pentru dezvoltarea capacităţii de stocare din care fac parte Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria – pe tema transportării şi stocării deşeurilor. Oficialii acestor ţări urmează să se întâlnească din nou în luna mai.

În Slovenia, un depozit pentru deşeuri nucleare cu un nivel scăzut de radioactivitate este în construcţie în localitatea Vrbina, situată în estul ţării. În iulie 2009, comunitatea locală a acceptat construirea acestuia în schimbul unor despăgubiri anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociaţiei nucleare mondiale.

Până în prezent, foarte puţine ţări din lume au construit un depozit permament pentru deşeurile lor, rezultatul nedorit al procesării combustibilului nuclear în vederea obţinerii energiei. Restul ţărilor păstrează materialele în instalaţii provizorii.

Olanda dispune numai de 30 de metri cubi de deşeuri nucleare cu un nivel înalt de radioactivitate, comparativ cu 1900 de metri cubi în Marea Britanie şi un volum asemănător în Franţa. Autorităţile olandeze, alături de cele germane, se opun din principiu exportării deşeurilor nucleare. Costul suportat de Olanda pentru construirea propriului său depozit ar ajunge la circa două miliarde de euro. Alte state UE implicate în proiect, precum Slovacia, Lituania şi Slovania, se confruntă cu provocări similare. Deoarece au doar unul sau două reactoare, aceste ţări ar prefera să suporte împreună costurile construirii unui depozit geologic. Bulgaria şi România au două reactoare, în vreme ce Slovania dispune doar de un reactor pe care-l partajează cu Croaţia.

 

 

UPDATE:

“Opinia publica din Romania poate primi asigurari ca nu s-au luat nici-un fel de angajamente la nivel international privind depozitarea de deseuri radioactive ale altor tari in Romania”, potrivit unei informari transmise HotNews.ro de Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (ANDR). (HotNews)

sursa: The Times

What Next?

Related Articles