Viziunea prezidenţială asupra reorganizării administrative: România cu 8 judeţe

Prezent la şedinţa guvernului de miercuri 8 iunie, Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.
 
Motivaţiile prezidenţiale privind reorganizarea administrativă:

– actuala organizare administrativă a României este făcută pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, în 21 de ani de parlamentarism, nici măcar articolele în care scrie “Republica Socialistă România”;

– un nou sistem administrativ ar reduce birocraţia şi ar accelera procesul de descentralizare;

– nu se poate realiza o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici precum actualele judeţe, derularea proiectelor cu fonduri europene pe această structură înseamnând utilizarea ineficientă a banilor;

– reducerea masivă a birocraţiei şi a instituţiilor deconcentrate ale statului. “Avem 41 de inspectorate de poliţie în loc să avem 7 sau 8, avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate altfel, şi aşa mai departe, tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa şi a populaţiei şi a primarilor de la nivel judeţean”, a apreciat Băsescu.

– corupţia de la nivelul judeţelor.

Şeful statului a arătat că ştie că tuturor partidelor li se pare că a avea un preşedinte de consiliu judeţean înseamnă “a stăpâni judeţul” din punct de vedere al influenţei şi al resurselor financiare, dar că a venit momentul ca forţele politice să se ridice deasupra intereselor de partid dacă doresc să facă lucruri utile pentru ţară.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles

One Response to "Viziunea prezidenţială asupra reorganizării administrative: România cu 8 judeţe"

  1. mainarul says:

    Cu cine s-a consultat onor domnia sa pentru a decide aceasta problema. Cred ca aceasta trebuie sa fie decizia romanilor si nu a unei persoane. Spre exemplu nu cred ca ma reprezinta regiunea Moldova Sud, eu fiind din Constanta. Moldova nu a avut din punct de vedere istoric prea multe afinitati cu Dobrogea.