Viktor Orban – ţinta criticilor mai multor europarlamentari din PE

Orban si Barroso. foto adevarul

Viktor Orban a fost ţinta criticilor mai multor europarlamentari din PE.
Totodată, Comisia Europeană a adresat o solicitare oficială guvernului de la Budapesta referitoare la modificarea măsurilor legislative care afectează independenţa Băncii Centrale şi a justiţiei.

Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a declarat că “unele aspecte juridice ridică multe semne de întrebare cu privire la democraţia din Ungaria, dar şi în ceea ce priveşte relaţiile guvernului cu opoziţia sau cele ale statului maghiar cu societatea civilă”.
“Cer insistent guvernului maghiar să respecte principiile drmocraţiei şi libertăţii şi să le şi folosească, din punct de vedere practic, atât în societate, cât şi în mediul politic”, a spus Barroso citat de EUObserver şi Deutsche Welle.

Deutsche Welle aprecia că “pe cât de incisiv şi ferm a fost discursul lui Barroso, pe atât de relaxat a fost răspunsul premierului Orban”. Orban a răspuns că “problemele pot fi uşor şi foarte rapid rezolvate”.

Disputele din cadrul Parlamentului au continuat însă într-un ton şi mai aspru decât cel folosit de Barroso. Reprezentanţii socialiştilor, liberalilor şi Verzilor au fost cei care au criticat cel mai dur aşa-numita “politică de independenţă” a lui Viktor Orban.

Hannes Swoboda, şeful grupului socialiştilor din PE, a criticat guvernul maghiar folosindu-se de exemplul Croaţiei.
“Cu un guvern precum  cel condus de Orban, Croaţia nu ar fi aderat niciodată la UE. Aveţi grijă ca măcar acum Ungaria să respecte criteriile de aderare”, a spus, ironic, Swoboda.

Daniel Cohn-Bendit a făcut o paralelă indirectă între Viktor Orban şi preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez. Mai mult, Cohn-Bendit a calificat politica actuală a guvernului Orban drept antisemită şi a cerut UE să arate cartonaşul roşu “şovinismului guvernului de la Budapesta”, fără a se limita doar la critici blânde.

“Spiritul acestei noi Constituţii a Ungariei aparţine unei Ungarii a trecutului, care îi sperie pe mulţi cetăţeni maghiari. Chiar dacă aveţi majoritatea (în parlamentul de la Budapesta, n.r), minorităţile din Ungaria au dreptul de a trăi fără teamă în ţara dumneavoastră, domnule Orban”, a declarat Cohn-Bendit.

 

Sursa: EUObserver, Deutsche Welle

What Next?

Related Articles