Viktor Orban – apel la UE şi NATO pentru demararea negocierilor de aderare a Macedoniei

V Orban sustine Macedonia. foto balkaneuPremierul ungar, Viktor Orban, a lansat un apel către Uniunea Europeană şi NATO pentru ca acestea să înceapă negocierile de aderare a Macedoniei. Apelul l-a lansat după ce a primit un premiu din partea Diasporei Macedonene Unite (UMD), relatează MTI, citată de AGERPRES.
Premiul, denumit după renumitul luptător pentru libertate macedonean, Goce Delchev, i-a fost înmânat şefului de executiv de către preşedintele UMD, un ONG internaţional cu sediul la Washington, Metodija A. Koloski.

Distincţia le este acordată personalităţilor a căror activitate din viaţa publică are un impact major asupra poporului macedonean.
Cu ocazia ceremoniei de înmânare a premiului, Viktor Orban a declarat că el apreciază că Macedonia este pregătită şi a îndeplinit sarcinile necesare pentru a putea adera la Uniunea Europeană şi la NATO.

Poziţia Ungariei este că disputa dintre Macedonia şi Grecia referitor la numele celei dintâi nu trebuie să împiedice negocierile de aderare, a adăugat el.

Orban a afirmat că în trecut, sub regimul comunist, macedonenii au suferit la fel ca şi ungurii din cauza lipsei unor drepturi esenţiale: libertatea cuvântului, libertatea de mişcare etc.

Comentând cu privire la premiul primit, Orban a spus că “îl consideră un semn de apreciere al Macedoniei faţă de Ungaria şi a adăugat că acest premiu simbolizează şi o tradiţie (…) potrivit căreia libertatea nu este niciodată lipsită de speranţă”.

Sursa: MII, AGERPRES

What Next?

Related Articles