Viktor Orban: “Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este blocată din motive politice”

Hrata spatiului Shengen

Premierul ungar, Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, a declarat joi, la Bruxelles, că România şi Bulgaria, deşi pregătite tehnic, nu au susţinere politică pentru a putea adera la spaţiul Schengen.

Acesta a precizat că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este blocată din motive politice, explicând că blocajul este făcut de “ţări mari” şi cu greutate politică în UE.

Orban a precizat că nu poate schimba opinia acestor state.

Premierul Orban a spus că sprijinul opiniei publice europene pentru extinderea Uniunii Europene este cel mai scăzut din ultimii 15 ani.

Premierul Orban a reafirmat că România este pregătită tehnic pentru aderare, în timp ce Bulgaria va fi pregătită în luna mai, când autorităţile bulgare vor încheia ultimele pregătiri la frontiera cu Turcia, unde au fost constatate probleme.

Pe de altă parte, ministrul francez de externe, Alain Juppe, a declarat, joi, la Berlin, într-o conferinţă de presă cu omologul său german, Guido Westerwelle, că România şi Bulgaria nu sunt încă pregătite pentru aderarea la Schengen. “Franţa susţine aderarea celor două state la Schengen, dar, până acum, ele nu au îndeplinit criteriile necesare”, a spus Juppe. Afirmaţiile sale au fost susţinute şi de ministrul german de externe, Guido Westerwelle. Astfel, Franţa şi Germania au respins declaraţiile recente ale Sofiei, potrivit cărora cele două state îşi vor schimba în viitorul apropiat poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles