Viktor Ianukovici este castigatorul alegerilor prezidentiale din Ucraina

După numărarea a 98,42% din buletinele de vot din cadrul scrutinului prezidenţial de duminică 07 februarie din Ucraina, Viktor Ianukovici a obţinut 48,60% din voturi şi nu mai poate fi ajuns de Iulia Timoşenko, aflată cu 2,79 procente în urma sa.

Numărarea tuturor buletinelor de vot se va încheia marţi seară, a indicat luni Mihail Ohendovski, reprezentant al Comisiei Electorale Centrale.

“Membrii unui partid întârzie trimiterea datelor electronice de la birourile de vor din Crimeea şi din regiunea Lugansk. Cred că bunul-simţ va învinge şi membrii comisiilor regionale vor înţelege ilegitimitatea acestor acţiuni”, a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă.

Misiunea de observatori internaţionali condusă de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a apreciat că alegerile prezidenţiale din Ucraina s-au desfăşurat în mod “profesionist, transparent şi onest”, deschizând calea către un transfer “paşnic” de putere.

“Este timpul acum pentru liderii politici ai ţării să asculte verdictul poporului şi să facă astfel încât transferul de putere să fie paşnic şi constructiv”, a declarat preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Joao Soares.

Candidatul opoziţiei proruse şi-a proclamat duminică seara victoria, în timp ce Iulia Timoşenko, ai cărei apropiaţi au denunţat ‘fraude masive’ în favoarea taberei adverse, nu şi-a recunoscut încă înfrângerea. În ultimele zile de campanie, Iulia Timoşenko a promis acţiuni masive de protest în caz de fraude electorale.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko şi-a amânat pentru marţi conferinţa de presă pe marginea turului secund al alegerilor prezidenţiale, ale cărui rezultate aproape complete îi indică înfrângerea în faţa contracandidatului prorus Viktor Ianukovici, transmit AFP şi RIA Novosti.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles