Viitoare reuniune NATO – Rusia

Rusia si NATO. foto geopoliticsConsiliul NATO-Rusia se va reuni în următoarele două săptamâni la Bruxelles. Aceasta, potrivit Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
“Va fi primul forum consultativ de când NATO a decis sa suspende cooperarea de nivel înalt cu Moscova după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce s-a implicat în susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

NATO şi Rusia au menţinut deschise câteva canale de cooperare militară şi politică.
Ultima întâlnire a forumului consultativ NRC a avut loc însă în iunie 2014.
Agenda discuţiilor va cuprinde “criza din Ucraina şi din vecinatatea ei”, în special implementarea acordurilor de pace de la Minsk, potrivit lui Stoltenberg.

Alte subiecte abordate vor fi:
– situaţia de securitate din Afganistan şi operaţiunile militare din regiune,
– reducerea riscurilor din regiune.
Totusi, Secretarul general al NATO a precizat că “relaţiile cu Rusia nu vor reveni la normal decât atunci când aceasta va respecta din nou legea internaţională, referindu-se la anexarea Crimeei.
Criza ucraineană a generat cele mai serioase şi mai periculoase tensiuni între NATO şi Rusia de la încheierea Războiului Rece.

Decizia unei întâlniri la nivel înalt vine într-un moment în care Rusia s-a dovedit a fi un jucător indispensabil în mai multe conflicte, inclusiv în Siria, Ucraina şi Nagorno-Karabah. În acelasi timp, Rusia a urmărit recent să aiba o cooperare mai mare cu Occidentul, în special în domeniul luptei împotriva terorismului, încercând sa puna capat izolarii sale.

Eforturile Rusiei de a-şi extinde influenţa diplomatică şi militară în ceea ce aceasta consideră a fi sfera sa tradiţională de influenţă a provocat anumite tensiuni cu membrii NATO din estul Europei şi cu Turcia.

Doborârea, de către aviaţia turcă, a unui bombardier rusesc în apropierea graniţei turco-siriene, în 2015 a evidenţiat lipsa de comunicare între cele două tabere. Acest lucru a devenit chiar si mai evident în săptamâna trecută, în cazul Nagorno-Karabah, unde Rusia şi Turcia au alianţe cu cele două tabere implicate în conflict: Azerbaidjanul şi Armenia.
The Epoch Times

What Next?

Related Articles