Vicepremierul Ungariei saluta decizia lui Basescu vis-a-vis de legea dublei cetatenii

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, aflat într-o vizită oficială în România, a declarat vineri seară, 18 iunie, la Sfântu Gheorghe, că “apreciază pozitiv deschiderea autorităţilor statului român faţă de Legea dublei cetăţenii şi faţă de Legea Educaţiei”

Acesta a mai afirmat că “preşedintele Traian Băsescu ar fi promis sprijin pentru adoptarea acesteia din urmă în Senat”.

“Domnul preşedinte a spus că sprijină Legea Educaţiei pentru a trece şi în Senat. Camera Deputaţilor a adoptat deja legea”, a spus vicepremierul ungar, potrivit căruia acest act normativ va oferi şanse reale învăţământului în limba maghiară din România.

Semjen Zsolt a menţionat că şeful statului român s-a raportat pozitiv şi la Legea dublei cetăţenii, adoptate de Ungaria pentru maghiarii din afara graniţelor, subliniind că aceasta are un corespondent în legislaţia românească.

“Apreciem că domnul Traian Băsescu s-a raportat pozitiv la cetăţenia maghiară, nu a apărut nimic negativ şi e normal şi natural să fie aşa, pentru că e la fel cu modelul cetăţeniei române pentru cetăţenii din Republica Moldova”, a mai spus demnitarul ungar.

În acest context, Semjen Zsolt a precizat că Legea cetăţeniei va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011, iar până atunci se va pune la punct partea organizatorică.

Cetăţenia maghiară va putea fi solicitată de persoanele care fac dovada că au avut un strămoş maghiar şi care cunosc limba maghiară.

În cursul dimineţii de vineri, vicepremierul Ungariei a fost primit la Bucureşti de preşedintele Traian Băsescu, s-a întâlnit cu membri ai Guvernului şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

 

 

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles