Venezuela sistează, deocamdată, dialogul cu SUA

SUA SI Venezuela. fotot antena3

SUA SI Venezuela. fotot antena3

Ministerul Afacerilor Externe din Venezuela a anunţat într-un comunicat de presă, în urmă cu două zile, că va pune capăt convorbirilor începute în luna iunie cu Statele Unite ale Americii în scopul normalizării relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

„Venezuelei consideră procesul diplomatic iniţiat în Guatemala s-a sfârşit”. Aceasta, din cauza unor declaraţii americane considerate ‘infame’ de către Caracas.
Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a confirmat, cu ocazia unei ceremonii militare ce a avut loc în vestul Venezuelei, anunţul făcut de Ministerul Afacerilor Externe:

“Confirm că toate convorbirile începute în Guatemala cu (Secretarul de stat American n.r.) John Kerry, sunt încheiate”.
Declaraţiile care au generat luarea unei astfel de decizii au fost făcute de Samantha Power, numită de preşedintele Barack Obama ambasador al SUA la ONU. Samantha Power a spus în faţa Senatului american că, dacă numirea sa va fi confirmată, ea va lupta împotriva “represiunii” din Venezuela, Cuba, Iran şi Rusia, şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de managementul defectuos al problemei drepturilor omului în Caracas.

Preşedintele Maduro a contesta vehement orice tentativă a SUA de a interveni în politicile sale interne: ‘Nu vom mai suporta nicio agresiune în plus, indiferent dacă este verbală, politică sau diplomatică”, a spus Maduro.

Declarația a continuat spunând că Venezuela a dorit să construiască “relații bune cu SUA”, bazate pe respect reciproc, pe respectarea suveranităţii și auto-determinării.

“Cu toate acestea, afirmaţiile susţinute de ambasadorul SUA la ONU contrazic tonul şi conţinutul celor exprimate de Secretarul de stat John Kerry în Guatemala, a spus ministrul venezuelean”, explicând astfel decizia de a pune capăt convorbirilor.

Rămâne de văzut care va fi evoluţia relaţiilor diplomatice dintre cei doi actori, însă atitudinea ostilă a Venezuelei faţă de SUA nu reprezintă un element de noutate, această poziţie a Caracasului existând de mai bine de un deceniu.
Relațiile dintre Caracas și Washington au devenit tensionate de când Chavez a preluat președinția în 1999.

Vehementul socialist l-a numit pe vechiul dușman al SUA, Fidel Castro, ca fiind mentorul său și a acuzat în mod curent SUA de complot în răsturnarea guvernului. În 2010, tensiunile au atins punctul culminant, iar ambele țări şi-au retras ambasadorii, de atunci până în prezent având doar oficiali însărcinaţi cu probleme de afaceri.

Chavez a murit în martie 2013, după o luptă de aproape doi ani cu cancerul.

Moștenitorul politic al lui Chavez, recentul ales președinte Nicolas Maduro, a continuat  politica predecesorului său, adoptând o retorica virulentă la adresa Washingtonului.

Totuşi, Preşedintele Maduro și guvernul său au transmis semnale către Washington sperând la o relaţionare mai bună cu SUA, care au culminat cu reuniunea din iunie cu Secretarul de stat, John Kerry.

Tensiunile au reizbucnit recent, odată cu  scandalul iscat de dezvăluirile făcute de Edward Snowden, căruia Venezuela i-a oferit azil politic.

 

 

Surse: The Wall Street Journal, The Washington Post, RT

 

 

 

 

Bianca Simion, InfoMondo

 

 

What Next?

Related Articles