Venezuela la un pas de conflict cu Columbia

După ce Bogota a reafirmat în faţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) că şefi ai gherilelor columbiene se află în Venezuela, preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Columbia.

 

“Forţele armate naţionale venezuelane sunt operaţionale şi sunt pregătite să urmeze ordinele comandantului suprem şi preşedintelui Republicii”, a anunţat ministrul Apărării, generalul Carlos Mata.

În cursul nopţii, acesta afirmase: “Cei peste 20.000 de militari pe care îi avem la frontieră m-au informat că situaţia este normală”.

În cursul unei reuniuni a OSA, convocată joi la cererea Bogotei, reprezentantul columbian Luis Hoyos a reiterat acuzaţiile, evocând chiar prezenţa a 1.500 de luptători din gherila columbiană în zeci de tabere în Venezuela. El a cerut, de asemenea, “constituirea unei comisii internaţionale” care să verifice locurile pe care le poate indica şi unde s-ar afla rebelii.

Guvernul Venezuelei a fixat un termen de 72 de ore diplomaţilor columbieni pentru a părăsi ţara după ce preşedintele Hugo Chavez a anunţat ruperea relaţiilor bilaterale, a comunicat – joi – şeful diplomaţiei venezuelene, Nicolas Maduro, citat de AFP.

“Am adresat o notă diplomatică însărcinatului cu afaceri al Republicii Columbia la Caracas pentru ca ei să-şi închidă ambasada în 72 de ore şi să părăsească ţara”, a declarat Maduro presei.

Bogota a difuzat săptămâna trecută o listă cu numele a cinci înalţi conducători ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi ai Armatei de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă) care s-ar afla în Venezuela.

Reacţionând la acuzaţiile columbiene, proferate de preşedintele Alvaro Uribe, preşedintele venezuelean Hugo Chavez l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul său la Bogota. Columbia a făcut la fel cu ambasadorul său în Venezuela.

sursa: AGERPRES

 

What Next?

Related Articles