Valea Jiului ar putea beneficia de prelungirea ajutorului pentru minele neprofitabile de cărbune până în 2018

Într-un comunicat al cabinetului europarlamentarului român, Petru Luhan, se arată că Parlamentul European a dezbătut pe 23 noiembrie viitorul celor 100.000 de locuri de munca din industria mineritului. Se speră astfele ca sectorul minier din Valea Jiului să beneficieze de prelungirea ajutorului pentru minele neprofitabile de cărbune pana in 2018

Deputaţii europeni au dezbătut, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, planurile referitoare la ajutorul de stat pentru minele neprofitabile de cărbune. Regulamentul privind industria cărbunelui expiră la 31 decembrie 2010 şi în lipsa unui nou cadru legislativ care să permită anumite tipuri speciale de ajutor de stat pentru industria cărbunelui, statele membre ar fi nevoite să îşi închidă minele de huilă şi implicit să facă faţă consecinţelor sociale şi regionale.

Din cauza  concentrării regionale a minelor de cărbune, Valea Jiului din România, Bazinul Ruhr din Germania şi nord-vestul Spaniei ar fi principalele zone afectate iar impactul social al închiderii simultane a minelor ar putea fi semnificativ în aceste regiuni. Până la 100.000 de locuri de muncă ar putea fi vizate de această decizie, luând în considerare şi locurile de muncă din industriile conexe.

Europarlamentarul  PPE/PD-L Petru Luhan a declarat că “Închiderea imediată a minelor datorată sistării subvenţiilor ar genera un flux de muncitori disponibilizaţi, care nu pot fi suficient de repede reîncadraţi în alte sectoare industriale şi care prin urmare riscă să devină şomeri de lungă durată”.

Ajutorul pentru închidere este menit să acopere pierderile aferente unităţilor de producţie care sunt planificate pentru închidere şi acesta permite un proces de închidere treptată a minelor de cărbune necompetitive. Ajutorul este degresiv şi trebuie recuperat în cazul în care mina în cauză nu este închisă.

“Consider că prin utilizarea fondurilor comunitare este nevoie de măsuri imediate pentru recalificarea acestor persoane. Până acest lucru se va face este absolut necesară prelungirea datei până la care se va putea acorda ajutor de stat pentru închiderea unităţilor productive cel puţin până în anul 2018. De asemenea stabilirea gradului de reducere a ajutorului de stat după o anumită perioadă trebuie să fie la latitudinea statului membru respectiv şi nu trebuie să fie condiţionată de limite minime impuse” a declarat Petru Luhan în discursul său din cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European.

În urma dezbaterilor, Parlamentul European a votat în favoarea rezoluţiei privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive prin care se prelungeşte termenul limită pentru operaţiunile de subvenţionare a producţiei de huilă de la 1 octombrie 2014 până la 31 decembrie 2018 şi în favoarea amendamentelor depuse de către europarlamentarii democraţi români şi spanioli ce prevăd eliminarea gradul de reducere obligatorie cu 33% a subvenţiei acordate de către statul membru la fiecare 15 luni faţă de perioada iniţială.

“Sunt foarte mulţumit de rezultatul votului de astăzi asupra acestui raport şi de contribuţia pe care am reuşit să o aducem prin depunerea acestor amendamente. Sper să evitam astfel apariţia unor noi zone defavorizate prin protejarea populaţiei ce activează în acest sector” a concluzionat Petru Luhan.

What Next?

Related Articles