Val de atacuri sângeroase în Irak

harta Irak. foto infoturism

harta Irak. foto infoturism

Volatilitatea mediului de securitate din Irak,  tensiunile dintre suniţi şi şiiţi, au condus implicit la o creştere constantă a numărului de atacuri sângeroase în această regiune.
O analiză succintă  a presei internaţionale din ultimele două luni, relevă un aspect deloc neglijabil, şi anume că nivelul de siguranţă al cetăţenilor scade pe zi ce trece, în timp ce fenomene precum terorismul, corupţia endemică iau amploare în această ţară.

Conform  publicaţiei online Al Jazeera, pe 10 august 2013, au avut loc un val de atacuri sângeroase în zona Bagdadului, ce s-au soldat cu cel puţin 50 de morţi şi peste 40 de răniţi. În această ecuaţie intră şi faptul că, lumea musulmană celebrează zilele acestea, aşa-numita Eid al-Fitr, un interval de timp ce urmează imediat Ramadanului, şi în care se pune accentul rugăciune şi pe acte de caritate către cei săraci.

În altă ordine de idei, se presupune că acţiunile sângeroase au fost lansate de către celule Al-Qaeda. Acestea  au preferat locuri extrem de aglomerate, precum pieţe, restaurante sau magazine, cu scopul de a produce cât mai multă panică şi teroare în rândul cetăţenilor irakieni.

Atacurile din perioada Ramadanului s-au soldat cu peste 800 de victime, iar decidenţii politici şi forţele de ordine  din Irak, par a fi copleşite de situaţie.
Actualmente, provocarea majoră pentru autorităţile irakiene, dar şi pentru comunitatea internaţională rămâne aceea de a găsi soluţii reale la ameninţări precum terorismul, corupţia endemică, extremismul, tensiunile sociale etc.

Din aceste considerente, se poate afirma că, se resimte o nevoie acută de stabilitate  pe termen lung în aceasta ţară, element fără de care, Irakul nu va putea evolua către un stat prosper, capabil să-şi asigure  singur un nivel de securitate ridicat.

SURSE:www.bbc.co., Aljazeera, www.euronews.com, islam.about.com

What Next?

Related Articles