Va începe războiul Turcia – Siria?

conflictul dintre Turcia si Siria. foto adevarul

Va intra NATO în Siria? Este, oare, atacul lansat de sirieni asupra Turciei – în urmă cu o zi – pretextul unei intervenţii militare –  justificate, pînă la urmă – în Siria, ţara în care, în decurs de un an şi jumătate s-au înregistrat aproape 30.000 de victime? Se va recurge la punctul 5 din Carta Atlanticului de Nord?
Sunt doar câteva dintre întrebările acestui moment. Un lucru este cert: parlamentul turc a autorizat, joi, operaţiunile militare în Siria.
Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce, citate de MEDIAFAX.

Vicepremierul turc Besir Atalay s-a grăbit să precizeze că “textul votat nu oferă mandat Guvernului să intre în război cu Siria”.

“Această moţiune nu este o moţiune de război”, a declarat Atalay în faţa presei.

Oficialul a adăugat că Siria a prezentat scuze Turciei după tirurile de obuze care au provocat moartea a cinci civili turci şi au determinat Ankara să riposteze şi să bombardeze poziţii ale armatei preşedintelui Bashar al-Assad.

“Partea siriană recunoaşte ce a făcut şi şi-a cerut scuze. Ei ne asigură că un astfel de incident nu se va repeta”, a subliniat Atalay.

Autorizaţia parlamentară votată joi îi permite Guvernului, timp de un an, să ordone operaţiuni militare în Siria. “Activităţile ostile care vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar (…) şi din acest motiv pot ameninţa securitatea noastră naţională”, justifică textul adoptat.

Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară în exterior trebuie autorizată în prealabil de Parlament.
Deci, până la urmă ce va fi? Va începe acţiunea militară a NATO, alături de Turcia, împotriva Siriei. Sau acesta a fost doar un ultim avertisment?

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles