Va ieşi, în cele din urmă, Grecia din zona euro?

Zona euro este in criza. foto badpolitics.ro

Tensiunile politice din Grecia au adus în prim plan posibilitatea ieşirii din zona euro a acestei ţări. Prin urmare, Europa a început să estimeze consecinţele unei astfel de decizii.

Grecia se apropie de o nouă rundă de alegeri anticipate, iar posibilitatea ieşirii ţării din zona euro este din-ce-în-ce mai probabilă.

“Plecarea Greciei nu ar fi neapărat fatală, dar nu este deloc atractivă”, a declarat Patrick Honohan, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, potrivit Bloomberg, citat de MEDIAFAX.

“Ieşirea Greciei din zona euro este posibilă din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro”, a adăugat el.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a reiterat faptul că “statele UE care vor ca Grecia să respecte măsurile de austeritate nu pot forţa statul să stea în zona euro”.

 

Dezbaterea creştere economică versus austeritate se va afla pe agenda discuţiilor din următoarele zile dintre noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel.

 

Hollande a fost promovat de Partidul Socialist şi şi-a bazat campania electorală pe promisiuni privind creşterea economică şi renegocierea pactului fiscal al UE. Merkel însă şi-a impus în ultimii doi ani politica de austeritate în UE.

Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discuţiile vor fi, probabil, monopolizate de situaţia din Grecia şi de posibilitatea ieşirii statului din zona euro.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles