Va fi sau nu compromis pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen?

Spatiul Schengen. foto Wikipedia.com

Se pare că joi, 22 septembrie, se va decice, în urma discuţiilor de la Bruxelles dacă se va accepta soluţia de compromis: aderarea în trepte a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Sau, nu! De fapt, Consiliul JAI ia în discuţie, joi, varianta de compromis. Este posibil ca soluţia de compromis, consensul – necesar în acest caz pentru adoptarea unei decizii – nu va fi obţinut.

Guvernul olandez a anunţat de fapt, încă de pe 16 septembrie, că se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen.

“În numele Olandei, vom spune NU la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles”, a afirmat atunci o purtătoare de cuvânt a Guvernului olandez, citată de MEDIAFAX.

A urmat stoparea în vămile româneşti, începând de sâmbătă, 17 septembrie, a transporturilor de flori, bulbi şi seminţe din Olanda. Tirurile au fost oprite în frontiere, autorităţile române afirmând că se tem de prezenţa unei “bacterii periculoase”.

Pe acest fundal s-a declanşat, între Bucureşti şi Haga, ceea ce presa olandeză a numit “Războiul lalelelor”.

Ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, a declarat, potrivit presei de la Haga, că blocarea transporturilor de flori din Olanda în vămile româneşti este un motiv în plus pentru menţinerea României în afara spaţiului Schengen.

Olanda nu va fi, din păcate, o voce izolată în Consiliul JAI. Se pare că şi Finlanda va exprima o opinie negativă. Helsinki nu a anunţat oficial luarea unei decizii în acest sens însă confirmarea viitorului vot negativ a venit de la însuşi ministrul de Externe Teodor Baconschi. “Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (în Consiliul JAI, n.red). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar”, a explicat ministrul Baconschi citat de MEDIAFAX.

Şi totuşi, România s-a pregătit din punct de vedere tehnic pentru aderarea la Spaţiul Schengen. S-a pregătit “ca la carte”, după cum au declarat ministrul de Interne, Traian Igaş, şi predecesorul său, Vasile Blaga.

Aderarea la Schengen a devenit însă o chestiune politică şi, mai ales, o chestiune de încredere.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a explicat în termeni clari acest lucru. “De ce nu e România pregătită? Este pregătită absolut din punct de vedere tehnic.Dar, din punct de vedere politic, trebuie un consens al tuturor statelor membre care să spună “Da”. Situaţia actuală înseamnă că nu toate statele au spus “Da” şi că sunt ţări în Europa care cred că nu a fost atins nivelul necesar de încredere”, afirma acesta într-un interviu din iulie 2011.

“De exemplu, ne-ar plăcea să vedem câteva procese încheiate cu o condamnare. De exemplu. Ar fi un semn pozitiv. Ar da încredere”, explica el atunci.

România îşi fixase iniţial, ca obiectiv, aderarea la Spaţiul Schengen în martie 2011. Ulterior, autorităţile de la Bucureşti au anunţat că vor ca aderarea să fie făcută până la sfârşitul acestui an.
În luna aprilie, Traian Băsescu declara că rămâne optimist în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen în 2011, el spunând că nu este “un obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj, ca să-şi facă jocurile politice”.

Două luni mai târziu, Băsescu avertiza că Olanda devenise deja “vârful de lance” al suplimentării de condiţii pentru aderarea la Schengen, deoarece Guvernul de la Haga, minoritar, este susţinut în Parlament de un partid care a impus drept condiţie blocarea aderării României.

Franţa şi Germania şi-au exprimat de curând opoziţia faţă de admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Cel mai recent, la 4 septembrie, ministrul german de Interne afirma:

“În prezent, Sofia şi Bucureştiul încă nu sunt pregătite să adere la Acordul Schengen”.

Potrivit MEDIAFAX, surse europene susţin că cele două state şi-au revizuit poziţia pe această temă. Ultimele discuţii purtate la Bruxelles înaintea Consiliului JAI de joi au confirmat că Franţa şi Germania vor vota pentru aderarea în trepte a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Oricum, mai sunt câteva ore până la întrunirea JAI. Rămâne de văzut ce va fi.

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles