Va deveni Suedia stat-membru NATO?

Suedia si NATO. foto rickrozoffÎn viaţa politică suedeză se constată, în ultima vreme, o atitudine pro aderare la NATO. Membră a UE, participantă activă alături de NATO în diferite misiuni pe care Alianţa le-a desfăşurat, se pare că orientarea spre NATO, şi, mai exact, dorinţa de a deveni membru al acestei organizaţii este de actualitate.
Creştin-democraţii suedezi au votat pentru aderarea Suediei la NATO, ceea ce înseamnă că toate cele patru partide din opoziţia de centru-dreapta sunt acum în favoarea aderării la NATO.
Actuala coaliţie guvernamentală “roşii-verzi” se opune aderării, relatează Reuters.
Posibil, această decizie vine fondul creşterii tensiunilor dintre Suedia şi Rusia.
“Cu eventuale alegeri anticipate la orizont după un acord în colaps între opoziţia de centru-dreapta şi guvernul minoritar de centru-stânga asupra bugetului, punctele de vedere exprimate de centru-dreapta ar putea deveni mai semnificative”, notează Reuters.

Suedia a urmărit apele sale, timp de mai multe săptămâni în decursul anului trecut un submarin despre care se afirma că este rusesc.

Totodată, interceptarea de avioane de luptă ruseşti deasupra Mării Baltice a devenit o sarcină frecventă pentru aviaţia suedeză şi NATO.

“Consider că ar fi bine pentru noi să parafăm această asigurare (cu NATO, n.r.) acum”, a declarat Lars Adaktusson, un creştin democrat şi membru al Parlamentului European.
Un sondaj din luna octombrie a anului trecut arăta că mai mulţi suedezi erau “pentru” aderarea la Alianţă faţă de cei “împotrivă”.

Cel mai recent sondaj a arătat o creştere continuă a sprijinului “pro”.

Suedia l-a convocat luna trecută pe ambasadorul Rusiei pentru a explica comentariile unei purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe care a spus că “orice decizie suedeză de a adera la NATO ar putea avea consecinţe pentru această ţară”, aminteşte Reuters.

În 1994, Suedia a aderat la programul Parteneriat pentru Pace şi a participat la operaţiuni ale NATO în Bosnia, Kosovo şi Afganistan.
Suedia este privită de Alianţă ca fiind unul dintre “partenerii cei mai activi” ai NATO.

Sorina Bruj

 
Agerpres

What Next?

Related Articles