Va ajunge Romania un stat in faliment?

Un renumit expert american în economie, Kenneth Rogoff, a declarat că “bugetele Ungariei şi ale altor state europene sunt în pericol, în pofida ajutorului acordat de Fondul Monetar Internaţional (FMI)”.


Fost economist al FMI, Kenneth Rogoff, prezintă o expunere la Forumul Mondial Economic de la Davos, cu referire la statele Est-europene.

“Va fi însă greu (n.r pentru FMI) să salveze toate statele, pentru că unele au acumulat un deficit insuportabil de mare”. Până când vor obţine credite în condiţii avantajoase, acestea ar putea scăpa de falimentul statului, dar, în opinia sa, puţine ţări sunt într-o situaţie politică în care pot realiza un program sever de austeritate.

“Astfel, spune profesorul, în anii următori, vom vedea câteva state, în faliment”.

Întrebat fiind, care ar fi statele aflate în pericol, economistul a amintit Ucraina, Letonia, România, Ungaria şi Grecia, adăugând însă că se confruntă cu probleme şi Irlanda şi Portugalia.

În opinia sa, FMI a căştigat timp pentru state, dar nu toate vor putea să răspundă acestei provocări.
Potrivit lui Rogoff, “crizele bancare internaţionale sunt urmate, de regulă, de crize bugetare şi, de această dată, problema afectează, în primul rând, Europa de Est, iar pentru statele cu o prezenţă bancară puternică în această regiune va urma o periodă grea după expirarea amplelor garanţii internaţionale.”

 

 

Sursa. RADOR

What Next?

Related Articles