Ura! Au găsit “Regula de aur”!

Zona Euro pe pragul prăpastiei sau la un nou început?

Deşi e vineri, cred că nu poate fi etichetată drept “vinerea neagră”. Aceasta, din perspectiva identificării unor soluţii viabile, concrete, care să salveze Uniunea Europeană.
Chiar dacă în urmă cu vreo două zile, înainte de începerea Summitului Consiliului European de iarnă, într-un sondaj Reuters, o grămadă de analişti economici şi financiari, afirmau că sunt aproape convinşi că zona euro se va prăbuşi, soluţia găsită de duo-ul Merkel-Sarkozy, nucleul puternic al Uniunii, se pare că le dă previziunile peste cap.
Atfel, liderii statelor Uniunii Europene au ajuns în seara zilei de 8 decembrie la un Acord cu privire la principiul “unui pact bugetar”.
“Prin acest pact se urmăreşte consolidarea disciplinei bugetare în zona euro”, potrivit MEDIAFAX care citează AFP.
Pactul bugetar acceptat are la bază toate propunerile franco-germane şi pe cele ale preşedintelui UE, Herman Van Rompuy. Potrivit pactului, fiecare stat din zona euro ar trebui să adopte “o nouă regulă bugetară la nivel constituţional sau echivalent” care să afirme că bugetul naţional “trebuie în principiu să fie în echilibru”.
“Regula de aur” cum a mai fost numit pactul, ar urma să oblige cele 17 state din zona euro să includă în constituţiile naţionale obiectivul revenirii la un buget echilibrat pe termen mediu.
Ca şi instrument de control, Curtea de Justiţie va fi autorizată să verifice transpunerea acestei reguli la nivel naţional. Sancţiunile pentru ţările din zona euro al căror deficit public va depăşi 3% din PIB se vor aplica automat, potrivit AGERPRES care citează tot AFP.
Problema care se pune este dacă această reformă, susţinută de Berlin, va fi realizată printr-o modificare a Tratatului UE sau printr-un acord interguvernamental al ţărilor din zona euro. Cea din urmă opţiune pare a fi preferată deocamdată.Însă ea ar putea duce la o “separare” între europeni şi a generat discuţii aprinse.
Totuşi, un prim pas, important, a fost făcut. Acum, mai trebuie rezolvate obiecţiile ridicate de Marea Britanie şi Finlanda.
Deocamdată, Sarkozy a declarat că “Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare în zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro şi de ţări voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus condiţii inacceptabile”.
“Pentru a accepta o reformă a tratatelor în 27, premierul britanic, David Cameron a cerut, ceea ce noi am considerat cu toţii ca fiind inacceptabil, un protocol în tratate care să permită exonerarea Marii Britanii de la un anumit număr de reglementări cu privire la serviciile financiare”, a mai spus Sarkozy, citat de MEDIAFAX.

Hai să fim optimişti, că tot începe week-endul, şi să sperăm că vom ieşi din toată această sarabandă.

 

Sorina Bruj

 

Surse. AFP; AGERPRES; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Ura! Au găsit “Regula de aur”!"

  1. costel says:

    In sintagma “regula de aur” primul cuvant este verb. Nu asta se face cand ” ar urma să oblige cele 17 state din zona euro să includă în constituţiile naţionale obiectivul revenirii la un buget echilibrat pe termen mediu” cau cand ” Curtea de Justiţie va fi autorizată să verifice transpunerea acestei reguli la nivel naţional. Sancţiunile pentru ţările din zona euro al căror deficit public va depăşi 3% din PIB se vor aplica automat” ? Nu asta se face si cu celelalte tari pana la 27 ?