Universitatea de Medicina din Cluj – cea mai buna oportunitate pentru studentii straini

În timp ce în Franţa, 85% dintre studenţi eşuează după primul an de medicină, Universitatea din Cluj îi recrutează doar pe bază de dosar. UMF a deschis chiar o secţie de medicină în limba franceză “la cererea ţărilor francofone”.


“Acesta este un sistem care a împins numeroşi tineri să părăsească Franţa”, scrie cotidianul Le Figaro, citat de Cotidianul.

Există un plan B pentru toţi cei care sunt respinşi la admiterea la medicină. La Universitatea din Cluj, din România, sute de studenţi francezi ajung an de an pentru a descifra preţiosul “sesam” care le va deschide porţile medicinei, stomatologiei sau farmaciei. Dacă acum câtiva ani erau doar doi sau trei, astăzi 262 de tineri au pornit în această aventură. Un exod care a debutat în anii 2000 când a fost creată o secţie în limba franceză.

“La acea vreme mai multe ţări francofone ne-au solicitat să pregătim studenţi în limba franceză”, a explicat pentru Le Figaro, rectorul universităţii clujene, doctorul Constantin Ciuce.

Modalitatea de admitere pentru străinii care nu ştiu limba română nu constă în concurs de admitere. Ei sunt selecţionaţi prin concurs de dosare.

“Alegem oamenii motivaţi care vin din liceele bune dar care nu apucă să treacă admiterea la medicină din Franţa”, recunoaşte rectorul Ciuce. Taxele universitare sunt de aproximativ 5000 de euro în timp ce prezenţa este obligatorie la 70% dintre cursuri.

Se pare că în acest moment, România este cea mai bună alegere ce poate fi făcută, informează Intact News.
În prezent, la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, din 7.000 de studenţi, 1.600 sunt străini.

Cursurile se predau atât în limba franceză, cât şi în limba engleză, la aceste departamente fiind înscrişi 1.000, respectiv 600 de studenţi de peste hotare. Dintre cei 600 de studenţi de la limba engleză, 200 provin din Suedia.

 

Sursa: Le Figaro, Cotidianul 

 

 

What Next?

Related Articles