Uniunea Europeană aplică măsuri coercitive Israelului

UE apostrofeaza Israelul. foto globediaUniunea Europeană a promulgat marţi, 16 iulie, o directivă care prevede că tuturor celor 28 de state membre le este interzis să finanţeze, să coopereze, să acorde burse şcolare sau fonduri de cercetare, premii, pentru oricine locuieşte în coloniile evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Uniunea Europeană va opri, prin intermediul acestei legi, asistența financiară acordată organizațiilor israeliene care operează în teritoriile ocupate palestiniene.

Liniile directoare adoptate de Comisia executivă a UE la sfârșitul lunii iunie se așteaptă să fie publicate la sfârşitul aceastei săptămâni. Astfel, începând cu anul viitor, entitățile israeliene care operează în teritoriile ocupate palestiniene nu vor fi eligibile pentru subvențiile UE, premii sau împrumuturi, legea stipulând că orice acord sau contract semnat de orice stat membru al UE cu Israelul să includă o clauză care citează că aşezările nu sunt parte a statului Israel şi, drept urmare, nu fac parte din acord.

Directiva stabileşte clar termenii cooperării economice dintre UE şi partea israeliană pentru următorii  şapte ani.

Măsura, menită să sublinieze opoziția UE faţă de consolidarea aşezărilor israeliene, se va aplica organismelor care operează în zonele ocupate de Israel începând din 1967, inclusiv pe Înălțimile Golan, Cisiordania și Ierusalimul de Est. Clauza teritorială stipulează că toate acordurile vor fi valide numai pentru graniţele israeliene recunoscute de Uniune, şi anume, frontierele anterioare Războiului de Şase Zile din 1967.

Uniunea Europeană insistă de ani de zile că Israelul trebuie să respecte graniţele agreate dinaintea conflictului din 1967, şi a condamnat în repetate rânduri politica guvernului Netanyahu de a coloniza teritoriile palestiniene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Cu toate acestea, premierul a continuat autorizarea şi încurajarea construirii aşezărilor israeliene din teritoriile Palestinei, fără a răspunde comunităţii internaţionale.

Ordonanţa se dovedeste a avea un rol politic semnificativ, întrucât, de acum încolo, dacă guvernul israelian va dori să semneze acorduri cu Uniunea Europeană sau cu unul dintre statele membre, va trebui să recunoască în scris că aşezările din Cisiordania nu sunt parte a statului Israel.

Israelul a condamnat noile orientări ale politicii Uniunii Europene care interzic finanțarea proiectelor în teritoriile ocupate de Israel începând din 1967. Premierul israelian Benyamin Netanyahu a criticat UE, spunând că aceasta ar trebui să se concentreze pe aspecte cu un impact mai semnificativ din regiune, precum războiul civil din Siria sau problema dosarului nuclear din Iran.

“Europenii fac o mare greșeală din nou. Întotdeauna ar dori să joace un rol-cheie în procesul de construire a păcii, dar, din nou, ei ne arată că nu pot juca un rol-cheie, deoarece nu au o atitudine echilibrată față de problema israeliano-palestiniană,” a declarat Shalom Simhon, ministrul  israelian al Industriei, Comerţului şi Muncii.

Hanan Ashrawi, unul dintre seniorii  Organizației pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că UEs-a poziţionat dincolo de “declarații și denunțări” referitoare la politica Israelului și a făcut un “salt calitativ”, care ar îmbunătăți perspectivele de pace.

UE a făcut presiuni în ultimii ani pentru purtarea unor discuții directe în scopul soluţionării conflictului israeliano-palestinian, însă rezultatele au întârziat să apară. Astfel, Uniunea Europeană a luat o poziție fermă împotriva planurilor israeliene de a extinde așezările din Cisiordania, declarând că aceastea vor submina perspectivele unei soluții negociate.

 

 

Surse: Reuters, BBC

 

 

 

Bianca Simion, InfoMondo

 

What Next?

Recent Articles