Unităţile irakiene de Mobilizare Populară condamnă declaraţiile ministrului saudit de Externe

Hashd al-Shaabi. foto rudaw

Hashd al-Shaabi. foto rudaw

Într-o declaraţie făcută publică pe 30 iunie,  Unităţile de Mobilizare Populară (Hashd al-Shaabi) au criticat solicitarea ministrului de Externe al Arabiei Saudite în care se cerea desfiinţarea acestei grupări militare, care ajută armata irakiană în lupta împotriva teroriştilor Takfiri Daesh.

“Adel al-Jubeir şi-a depăşit atribuţiile” se afirmă în declaraţie. Totodată respectivele unităţi cer ONU să ia măsuri împotriva acestuia.
Se accentuează faptul că „Hashd al-Shaabi” este principala forţă de luptă împotriva teroriştilor DAESH, iar Arabia Saudită duce o campanie politică răuvoitoare la adresa sa, prin intermediul diferitelor oficialităţi, prin ambasadorul trimis la Bagdad şi prin informaţiile din media pro-Riad.

Totodată, ministrului de Externe irakian i se cere să adopte o atitudine fermă faţă de aceste declaraţii politice.
Consilierul pe probleme de Securitate Naţională, Faleh al-Fayyad, a declarat televiziunii „al-Sumaria” că această solicitare a diplomatului saudit arată orizontul îngust al gândirii sale, iar asemenea comentarii nu sunt benefice relaţiilor dintre cele două ţări.

“Lumea a început să-şi dea seama că Hashd al-Shaabi este un element cheie în lupta împotriva terorismului. Această forţă a dat lovituri dure DAESH.

Într-o altă declaraţie, de pe 29 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe irakian, Ahmad Jamal, a exprimat „mâhnirea Bagdadului” cauzată de amestecul repetat al Arabiei Saudite în treburile interne ale Irakului.

Irakul a cerut Riadului măsuri concrete prin care le este interzis conaţionalilor să se alăture teroriştilor DAESH. De asemeni, a susţinut cauza acestei forţe militare, scoţând în evidenţă importanţa sa: „Hashd al-Shaabi este un partid oficial care cuprinde persoane de toate categoriile din Irak. Este parte a forţelor naţionale de apărare, sub controlul Comandamentului Operaţional Naţional, bugetul fiindu-i asigurat de către Guvernul Irakian.”

La rândul său, premierul, Haider al-Abadi, l-a sfătuit ferm pe emisarul saudit la Bagdad să-şi respecte strict obligaţiile diplomatice, evitând amestecul în treburile interne ale Irakului.

Sursa: PressTv
 
Mihai Corb

What Next?

Related Articles