UNHCR: “refugiaţii sunt prea numeroşi şi nu vor putea să rămână în ţările în care au fost primiţi”

UNHCR foto premiumtimesONU într-un  comunicat referitor la refugiaţi, şi, în special la cei sirieni, subliniază faptul că aceştia nu vor putea -“din raţiuni de securitate sau din lipsă de spaţiu” – să rămână în ţările în care au fost primiţi.
“Circa 1,19 milioane de refugiaţi, între care un număr mare de sirieni, nu vor putea să rămână în ţările în care au fost primiţi, din raţiuni de securitate sau din lipsă de spaţiu, trebuind să fie relocaţi în ţări terţe în 2017, se arartă în comunicat citat de AFP şi AGERPRES.

“Această cifră reprezintă o creştere de 72% între 2014 şi 2017, a relevat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în comunicat.
Respectiva creştere dramatică are la origine, în special, conflictul sirian care a forţat milioane de persoane să-şi părăsească ţara.
În 2017, conform prognozelor ONU, refugiaţii sirieni sunt de aşteptat să reprezinte aproximativ 40% din necesarul de relocare, fiind urmaţi de sudanezi (11%), afgani (10%) şi refugiaţi din Republica Democratică Congo (9%).

“Numărul locurilor disponibile pentru relocare sunt însă insuficiente”, declară UNHCR, atrăgând atenţia că foarte puţine ţări acceptă să primească refugiaţi şi că majoritatea guvernelor aplică cotele anuale de admitere.
UNHCR speră să poată reloca circa 170.000 de refugiaţii anul viitor (faţă de 143.000 în acest an şi peste 100.000 în 2015).

În ultimul an, ca şi în anii precedenţi, SUA a fost ţara care a primit cel mai mare număr de refugiaţi (82.491), care aveau nevoie de relocare, comparativ cu Canada (22.886), Australia (9.321), Norvegia (9.321) şi Marea Britanie (3.622).

“Rămân încă multe de făcut pentru a face faţă numărului tot mai mare al celor care sunt foarte vulnerabili”, a declarat Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Potrivit estimărilor ONU publicate în luna martie, cel puţin 480.000 de sirieni, adică 10% din totalul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate care au fugit din zonele de conflict, vor trebui să găsească o ţară terţă în care să se refugieze în următorii trei ani.

Sursa: AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles