UNHCR – apel către întreaga Europă

UNHCR foto premiumtimesAgenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a lansat un apel către întreaga Europă pentru a-şi uni forţele în vederea soluţionării crizei imigranţilor. Apelul a fost lansat ca urmare a haosului iscat în week-end-ul trecut în Grecia, Macedonia şi Serbia, potrivit DPA, citată de MEDIAFAX.
“Este necesară o mobilizarea mai mare în vederea asigurării securităţii imigranţilor, în călătoria lor către alte părţie ale Europei”, afirmă Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi.

Aproximativ 7.000 de imigranţi au sosit în noaptea de sâmbătă spre duminică în Serbia, după ce Macedonia, stat-vecin a cedat presiunii şi şi-a deschis frontiera, în urma unor confruntări dintre imigranţi şi poliţie.

UNHCR intenţionează să construiască mai multe centre de primire pentru refugiaţi în zona de frontieră, se anunţă într-un comunicat. Agenţia a criticat Atena pentru faptul că a eşuat să-i înregistreze pe imigranţi înainte ca aceştia să intre pe teritoriul Macedoniei.

“Este necesar ca şi alte state membre ale Uniunii Europene (UE) să ofere ajutor”, a declarat Vincent Cochotel, directorul Biroului UNHCR Europa, care subliniază că “problema nu va dispărea curând şi va afecta întreaga Europă”.

UE a oferit luna trecută Macedoniei un ajutor umanitar în valoare de 90.000 de euro, pentru a acoperi nevoile de bază ale imigranţilor care sosesc în această ţară.

Catherine Ray, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene, a declarat că Bruxellesul “monitorizează foarte îndeaproape” situaţia din Macedonia şi se află în contact strâns cu UNHCR”.

UE urmează să ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare şi Integrare până în 2020, şi alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.

Se urmăreşte crearea unui aşa-numit punct fierbinte în Grecia, menit să ajute autorităţile elene să înregistreze şi amprenteze solicitanţi de azil şi să le proceseze cererile mai rapid. Acelaşi sistem a fost deja implementat în Italia.

Sursa DPA, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles

One Response to "UNHCR – apel către întreaga Europă"

  1. hanna says:

    ONU, CE si alte comitii ……cu initiale ………, dau indicatii pretioase ba europei, ba unor tari din Europa, sa gestioneze problema imigrantilor (refugiati?? – nimeni nu mai poate fi pacalit) dar nu cauta solutii pentru a opri fenomenul.
    Toti sunt niste politicieni imbiubati, probabil cu o mie de tabieturi, superficiali pana in maduva oaselor si incapabili sa ma gandeasca si sa ia decizii rapide, concrete si mai ales nepopulare. Si atia tin de scaunul lor precum ai nostri.