Ungaria – liderul Jobbik cere o listă cu evreii din Parlamentul maghiar

Jobbik, foto hungarianspectrum

Exacerbarea naţionalismului este ceva aproape firesc în vremuri de criză. Pierderea sau scăderea încrederii electoratului în cei aflaţi la putere (şi ajunşi acolo pentru că electoratul i-a ales) îi determină pe politicieni, ]n special pe extremişti, să propună tot felul de ciudăţenii. La această categorie s-ar înscrie propunerea liderului grupului parlamentar al partidului ungar de extremă dreaptă, Jobbik, a treia forţă politică a ţării, Marton Gyongyosi.

Acesta a  solicitat cabinetului de la Budapesta să întocmească o listă a evreilor care prezintă „un risc pentru securitatea naţională”, inclusiv cu membri ai Parlamentului.
Solicitarea acestuia a fost făcută ca răspuns la tensiunile care au apărut după conflictul din Gaza, potrivit Reuters, citat de Cotidianul.

În acelaşi context, adjunctul ministrului ungar al Afacerilor Externe, Zsolt Nemeth, afirmase că Budapesta este favorabilă unei soluţionări paşnice a conflictului israelo-palestinian, care să mulţumească în acelaşi timp israelienii de origine ungară, evreii unguri şi palestinienii din Ungaria.
Liderul Jobbik a declarat că ministrul Nemeth „s-a grăbit să promită supunere Israelului”, potrivit politics.hu, şi a declarat în faţa Parlamentului următoarele:

„Ştiu câte persoane au ascendenţi unguri care trăiesc în Israel şi câţi evrei trăiesc în Ungaria. Ştiu că un asemenea conflict este o ocazie pentru a recenza persoanele care au strămoşi evrei care trăiesc aici şi care sunt îndeosebi în Parlamentul ungar şi guvernul ungar şi care reprezintă un risc de securitate naţională pentru Ungaria”.

Sursa: www.politics.hu, cotidianul.ro

What Next?

Related Articles