Uneori sondajele sunt corecte. Italia după Mateo Renzi

Renzi inainte de demisie.foto rai newsUrmare a rezultatelor referendumului din 4 decembrie 2016 privind reforma constituţională, primul ministru de atunci – Matteo Renzi – şi-a anunţat demisia a doua zi, iar pe 7 decembrie aceasta a devenit oficială. Referendumul a fost pierdut la mare diferenţă, circa 60% din electorat votând împotriva reformelor, în timp ce pentru au votat cu puţin peste 40%. Participarea a fost una din cele mai mari din istoria Italiei, 65,5% din populaţie. Matteo Renzi anunţase că, în cazul când reformele propuse de guvernul său nu vor fi susţinute de populaţie, va demisiona, cu toate că sondajele publicate înaintea referendumului au evidenţiat că va pierde.

Instabilitatea guvernamentală nu este o noutate pentru Italia, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial la Roma s-au schimbat 73 de guverne cu 42 de prim-miniştri (unii dintre aceştia au deţinut portofoliul de 2-3 ori), 10 din aceştia fiind  încă în viaţă.

Urmare demisiei lui Renzi, preşedintele Italiei Sergio Mattarella, l-a desemnat pe Paolo Gentiloni –  ministru de externe în guvernul demisionar, membru al Partidului Democrat condus de Renzi, să formeze un nou cabinet. Acesta a primit investitura prin voturile din parlament în 13 şi 14 decembrie, cu 169 de voturi pentru şi 99 contra, diferenţa până la 315 parlamentari fiind abţineri.

continuarea pe www.ingepo.ro

Corneliu PIVARIU

What Next?

Related Articles