Un roman raportor special ONU

Călin Georgescu a fost desemnat de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO) de la Geneva în functia de Raportor special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului.

“Este primul mandat tematic obtinut de România de la înfiintarea CDO, în 2006. Durata mandatului este de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii”, se arata într-un comunicat al MAE.

La actuala sesiune CDO au fost desemnaţi opt raportori speciali, selecţia acestora făcându-se dintr-un număr de 290 de candidaţi, reprezentând toate grupurile geografice.

Călin Georgescu a ocupat funcţii manageriale atât în cadrul Ministerului Mediului şi Ministerul Afacerilor Externe, cât şi al structurilor din cadrul societăiţ civile. De asemenea, a dobândit expertiza ONU în cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare (UNDP), unde s-a consacrat în special temelor de protecţie a mediului şi de dezvoltare sustenabilă. Actualmente este director executiv la Centrul Naţional pentru Dezvoltare Sustenabilă.

Mandatul de Raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului a fost înfiinţat în 1995, printr-o rezoluţie a fostei Comisii ONU pentru Drepturile Omului, şi revizuit în 2008, de noul Consiliu.

Până în prezent, s-au succedat doi experţi din grupul african pe acest post. Elementele de mandat ale raportorului special includ:

a) examinarea efectelor transportului ilicit de deseuri toxice si periculoase asupra exercitarii drepturilor omului, în special dreptul la viata si dreptul la sanatate;

b) cercetarea, monitorizarea, examinarea si primirea de comunicari si informatii cu privire la traficul ilegal de deseuri toxice si periculoase;

c) elaborarea de recomandari si propuneri privind masurile adecvate pentru a controla, reduce si eradica traficul ilicit, transportul de produse si deseuri toxice si periculoase;

d) întocmirea, anuala, a listei tarilor si corporatiilor transnationale angajate în transportul ilicit de deseuri toxice si periculoase, precum si tinerea evidentei persoanelor decedate sau afectate de deseuri.

România a mai detinut, pâna în prezent, doua mandate, vizând monitorizarea situatiilor de tara (pentru R.D. Congo si Belarus).

sursa: comunicat al MAE

What Next?

Related Articles