Un preşedinte preocupat de întreaga lume şi mai puţin de ţara lui

Traian Băsescu la întâlnirea cu ambasadorii. foto ultimaora

În cursul acestei dimineţi am urmărit speech-ul lui Traian Băsescu, rostit în faţa ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Pot spune că am aşteptat cu interes această ieşire la rampă a lui Băsescu. Eram chiar curioasă să văd ce va spune după atâtea zile de tăcere. Şi, interesul mi-a fost satisfăcut… beton.
Potrivit discursului rostit de Traian Băsescu la întâlnirea cu ambasadorii “Primăvara arabă” este evenimentul cel mai important al anului 2011.
“Primăvara Arabă este, fără îndoială, evenimentul politic cel mai important al anului 2011, un moment de cotitură istorică şi o şansă imensă pentru regiune. Primăvara arabă ne-a oferit ocazia de a retrăi momentul euforiei produse acum mai bine de 20 de ani de căderea dictaturilor din Europa de Est. Ne-a creat, de asemenea, responsabilitatea de a oferi altora experienţa acumulată în propriul proces de tranziţie”.
Referitor la România, Traian Băsescu a spus:
“În faţa instabilităţilor, România a continuat reformele constituţionale”.

“Am înregistrat o perioadă de creştere constantă, începând cu trimestrul IV 2010, şi preconizăm că datele statistice vor indica o creştere economică medie de aproximativ 2,5% pentru anul 2011. În primele nouă luni ale lui 2011, produsul intern brut s-a majorat, în termeni reali, cu 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2010. Economia românească a evoluat peste aşteptările multora, în special datorită producţiei agricole bune, a cererii mari la export şi a investiţiilor guvernamentale”.

“Prioritatea pe linia reformelor se menţine şi în 2012″.

“Voi continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană”. (adică, să fie în continuare, preşedinte-premier)

“În acest sens, aşteptăm intrarea în vigoare, în iunie, a Codului de Procedură Civilă, va fi definitivată de asemenea noua lege a sănătăţii, va fi continuată reforma companiilor de stat şi vor fi adoptate noi măsuri pentru stimularea mediului de afaceri şi creşterea absorbţiei fondurilor europene. De asemenea, avem în vedere o eventuală reorganizare administrativă a ţării, dacă vor permite condiţiile politice”.

Traian Băsescu nu a spus însă NIMIC despre românii care protestează în stradă.
Nu a scos o vorbă despre ceea ce se petrece de şapte zile în România.

Ce concluzii se pot oare desprinde? Că nu vrea să dialogheze, că nu vrea să facă nicio concesie.
Subiectul “protestele din stradă din aproape toată ţara” nu prezintă niciun interes, şi prin urmare, nu intenţionează să îi audă şi să îi asculte pe români. Care sunt prea puţini pentru a le da el atenţie…
La rândul său, guvernul, prin vocea lui Boc şi a “eruditului” Baconschi, se preface că are un dialog cu partidele politice şi cu societatea civilă.

Stau şi mă întreb:

Cum poţi tu, preşedinte, să te comporţi aşa, când ai probleme grave de recunoaştere a  legitimităţii de către propriul tău popor? Când tot mai multe voci cer demisia ta?

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles