Un nou acord Passenger Name Record încheiat între UE şi Australia

Consiliul European a aprobat semnarea unui nou acord PNR – Passenger Name Record – cu Australia. Aceasta va permite autorităţilor australiene să păstreze timp de cinci ani şi jumătate informaţii personale despre pasagerii care zboară între UE şi Australia.

Conform înţelegerii sprijinite de miniştrii de interne din UE reuniţi joi 22 septembrie în cadrul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), autorităţile australiene vor putea să păstreze date precum nume, numere de cărţi de credit, numere de telefon şi adrese ca parte a eforturilor de luptă împotriva criminalităţii şi terorismului.

Acordul stabilit joi ar urma să fie semnat până la sfârşitul lunii septembrie, înlocuindu-l pe cel din prezent, care datează din 2008. Înţelegerea trebuie ulterior aprobată de Parlamentul European.

Uniunea Europeană are în prezent acorduri privind transferul şi folosirea de date despre pasageri (PNR – Passenger Name Record) cu Australia, Canada şi SUA. În mai 2010, PE a decis să amâne votul prin care să-şi acorde consimţământul pentru acordurile PNR cu SUA şi Australia. Cele două înţelegeri nu au fost încă finalizate, aplicându-se din acest motiv pe baze provizorii din 2007 şi, respectiv, 2008.

Parlamentul a cerut printr-o rezoluţie negocierea unor noi acorduri cu SUA şi Australia, precum şi cu Canada, cu care există în vigoare un acord PNR din 2006.

Negocierile cu SUA şi Canada sunt încă în desfăşurare. Negocierile cu SUA sunt însă mai controversate. Europarlamentarii şi-au exprimat deja criticile în luna mai în legătură cu un acord preliminar care ar permite autorităţilor americane să păstreze date personale timp de 15 ani.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles