Un congresman american despre scutul antirachetă, cooperarea cu Rusia şi acordarea vizelor pentru români

congresmanul american, Mike Turner - foto presaonline.ro

Congresmanul republican Michael Turner, într-un interviu acordat MEDIAFAX, a vorbit despre Acordul privind scutul antirachetă, semnat recent de România şi SUA,despre cooperarea cu Rusia în cadrul scutului antirachetă şi despre acordarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA.
Despre acest document, Turner a spus că este “extraordinar de important”, pentru că pune bazele unei cooperări militare adecvate ameninţărilor viitorului.

“Acordul privind apărarea antirachetă este unul extraordinar de important. El nu presupune doar faptul că avem o relaţie strategică între România şi SUA şi că vom coopera bilateral militar. Este de asemenea vorba şi despre a vedea care sunt ameninţările militare ale viitorului şi care este modalitatea de cooperare bilaterală, pentru a răspunde acestor ameninţări. Pe măsură ce sistemul de apărare antirachetă este amplasat, pe măsură ce se dezvoltă etapa de abordare graduală, vom avea o cooperare şi o participare la nivelul NATO. Deci, prin intermediul NATO şi în conjuncţie cu Statele Unite vom avea capacitatea de a oferi protecţie viitoare Alianţei, pe măsură ce ne vom confrunta cu ameninţări emergente”, a declarat Turner.
Referitor la cooperarea Rusiei la scutul antirachetăcongresmanul american a declarat:
“Cred că decizia de a merge înainte a fost luată. La acest moment, toată lumea aşteaptă ca Rusia să ia loc la masă pentru a coopera. Aceste ameninţări emergente vizează atât Rusia cât şi Europa şi SUA. Am putea lucra cu toţii într-un spirit de cooperare. Sistemul în sine nu reprezintă nicio ameninţare la adresa relaţiei dintre Rusia şi NATO.Dar eu cred că există oportunitatea ca Rusia să vină la masa discuţiilor într-un mod care să permită tuturor să lucreze pentru combaterea acestor ameninţări”.

Referindu-se la sistemul de vize, oficialul american a spus că “acesta este unul care în mod constant este revizuit atât în Statele Unite cât şi în relaţia cu alte ţări”.
“Trebuie, din perspectiva Statelor Unite, să căutăm modalităţi în care putem să modificăm programul privind vizele aplicabil anumitor state. Avem chestiuni administrative şi birocratice care nu ajută la rezolvarea situaţiei”.

Întrebat dacă  “românii merită să călătoarească în Statele Unite fără viză”, acesta a spus:

“Sincer cred că prin prietenia lor şi prin relaţia pe care o au cu noi, constituie unul dintre exemplele care ne-au determinat să revizuim procesul de vize pentru a vedea cum îl putem modifica. Dar este o discuţie în curs în Statele Unite şi un proces în derulare despre cum am putea modifica sistemul”.

Referitor la cât de curând ar urma să se elibereze vize pentru români, Turner a subliniat că “acesta este un proces care necesită implicarea atât a Congresului cât şi a administraţiei,inclusiv a Departamentului de Stat. Din păcate, din cauza complexităţii, este un proces care evoluează lent”.

Prin urmare, va mai dura ceva timp până când românii vor putea călători fără viză în SUA…

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles