Ukraina s-ar putea sa ramana fara gaze

Compania petroliera Gazprom a amenintat ca va sista livrarea de gaz catre Ucraina, daca pana luni aceasta din urma nu-si plateste datoriile, potrivit BBC.


Gazprom spune ca importatorul de gaz din Ucraina, Naftogaz Ukraine, ii datoreaza 1 miliard si jumatate de dolari. Ultima data cand cele doua state au avut o divergenta similara s-a inregistrat la inceputul lui 2006. Atunci, ea s-a soldat cu taierea gazului pentru fostul stat comunist. In urma respectivei masuri, au fost afectate si state din Uniunea Europeana.

 

Deocomdata insa, partea ukrainiana nu a primit nici o instiintare oficiala. Potrivit uzantei, „Naftogaz Ukraine trebuie sa fie instiintata printr-un document semnat de Bogdan Budzuliak, seful Departamentului pentru transport, depozitare si utilizare a gazului”, a declarat un oficial pentru Itar Tass.

Documentul trebuie, totodata, sa specifice data exacta cand se va sista furnizarea gazelor şi conducta pe care nu se va mai furniza gaz.
“In absenta unui astfel de document, orice discutie pe marginea acestui subiect trebuie privita ca o avertizare verbala”.

Sursa: BBC, Itar Tass

What Next?

Related Articles