Ukraina este în pragul unui război civil?

Ukraina în flacari. foto rapcea

Ukraina în flacari. foto rapcea

Ukraina este în pragul unui război civil. La Kiev şi în alte oraşe de pe teritoriul ţării s-au produs ciocniri violente între protestatarii proeuropeni şi forţele de ordine. În noaptea de 18 spre 19 februarie au murit – în urma acestor ciocniri – 25 de persoane (9 aparţinând forţelor de poliţie) şi au fost rănite aproape 200 de persoane.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că acţiunile forţelor de opoziţie au devenit extrem de violente.

Un oficial al forţelor de poliţie a declarat că “protestatarii au utilizat arme de foc, fapt ce a determinat intervenţia în forţă din partea forţelor de ordine”.

Numărul morţilor ar putea creşte în continuare, potrivit unor martori oculari citaţi de RIA Novosti.

În dimineaţa zilei de 19 februarie, Viktor Ianukovici a adresat un mesaj naţiunii în care a afirmat că opoziţia protestatară a încălcat principiul de bază al democraţiei prin luarea cu asalt a unor instituţii de stat.
“Îndemnul lansat de opoziţie către cetăţeni de a ieşi în stradă şi a pune mâna pe arme este o încălcare flagrantă a legii, iar ei responsabili ar trebui aduşi în faţa justiţiei”.

“Am declarat de mai multe ori că vom avea alegeri în curând”. Prin urmare, “dacă oamenii încredere în cineva anume, atunci acela va fi ales şi va prelua puterea. Toate acestea trebuie să decurgă pe cale legitimă, în conformitate cu Constituţia Ucrainei”.

Ianukovici a cerut membrilor opoziţiei să se distanţeze de radicalii care au îndemnat la vărsare de sânge şi să se aşeze la masa tratativelor, până când nu va fi prea târziu pentru a opri conflictul”.

Preşedintele a declarat că nu va folosi forţa împotriva opoziţiei şi că doreşte un dialog pentru rezolvarea crizei politice

“Am considerat întotdeauna că folosirea forţei reprezintă o greşeală. Cel mai bun şi cel mai eficient mod de rezolvare este acela de a ajunge la un numitor comun”, a declarat în final preşedintele în funcţie a Ukrainei.

 

Sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles