UE va acorda un ajutor financiar pentru Portugalia în valoare de 80 de miliarde de euro

Portugalia o tara puternic sprijinita de UE

Comisarul european pentru Finanţe, Olli Rehn, a anunţat că Portugalia va primi un ajutor de 80 de miliarde de euro de la UE pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
Anunţul a fost făcut după reuniunea miniştrilor europeni de finanţe care are loc vineri în localitatea ungară Gödöllö, de lângă Budapesta.

UE a reacţionat astfel la o zi după ce autorităţile de la Lisabona au depus oficial cererea de accesare a Fondului European de Urgenţă.

Pentru a primi aceste credite, Lisabona va avea de îndeplinit condiţii foarte dure, printre care un program de economisire, reformarea pieţei muncii, privatizări şi măsuri de sprijinire a sectorului bancar. Detaliile planului vor fi negociate  până la jumătatea lunii viitoare, a anunţat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, şef al zonei euro.

Pentru aplicarea acestui program, în Portugalia trebuie adoptat un acord politic naţional, care să fie acceptat şi de opoziţie. Negocierile şi definitivarea condiţiilor de împrumut ar putea fi îngreunate de faptul că Portugalia se confruntă şi cu o criză politică. Guvernul minoritar socialist al premierului în exerciţiu Jose Socrates şi-a dat demisia în urma respingerii de către Parlament a pachetului de austeritate, ce era menit tocmai să evite împrumutul de la UE. Alegeri anticipate vor fi organizate la 5 iunie.

sursa: Consliul Europei; Deutsche Welle

What Next?

Related Articles