UE, SUA şi Iran – noi discuţii despre dosarul nuclear iranian, la Geneva

trilaterala UE - SUA - Iran. foto presstv

trilaterala UE – SUA – Iran. foto presstv

Catherine Ashton, şefa diplomaţiei UE, a lansat o invitaţie Iranului, SUA, Rusiei şi Franţei de a participa la Geneva, la o discuţie pe marginea dosarului nuclear iranian.
Secretarul de stat american, John Kerry, a fost de acord să dea curs invitaţiei lui Ashton şi a decis să participe la o întrevedere cu ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, şi cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton. Aceasta, în vederea ajungerii la un acord referitor la dosarul nuclear iranian, a anunţat Departamentul de Stat,relatează AFP.

“În cadrul eforturilor pentru depăşirea divergenţelor în negocieri, John Kerry se va deplasa la Geneva la invitaţia  pentru a participa la o întrevedere cu reprezentantul UE şi cu şeful diplomaţiei iraniene Zarif, pe marginea negocierilor dintre Iran şi marile puteri din grupul 5+1″, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Kerry s-a întâlnit vineri,8 noiembrie, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, înainte de a pleca spre Geneva.

Secretarul de stat american – care şi-a întrerupt turneul în Orientul Mijlociu pentru a se deplasa la Geneva –  a sosit de la Amman pentru întrevederea cu Netanyahu. Acesta din urmă afirmase în urmă cu o zi, joi, că “adoptarea propunerii iraniene, discutate la Geneva, ar fi o mare eroare istorică”.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, urma să se deplaseze şi el la Geneva, potrivit unei surse oficiale de la Paris, preluate de AGERPRES.

Sursa: AGERPRES
.

What Next?

Related Articles