UE şi Consiliul de Cooperare al Golfului caută soluţii politice pentru criza din Siria

Catherine Ashton. Şefa diplomatiei europene.foto agerpres.ro

Catherine Ashton. Şefa diplomatiei europene.foto agerpres.ro

Forţele loiale lui Bashar al-Assad îşi continuă asaltul asupra oraşului Homs pentru a doua zi consecutiv. Mohammad Mroueh, un membru al trupelor rebele, a declarat că cel puţin 25 de luptători loiali preşedintelui – printre care şi patru membrii Hezbollah – au fost ucişi în ultimele 24 de ore.
În ultimele săptămâni forţele lui al-Assad, susţinute de gruparea Hezbollah, au înregistrat mai multe progrese, cel mai important fiind capturarea oraşului Qusair.

În timp ce Homs se afla sub asediu, duminică, 30 iunie, în Bahrain a avut loc o întâlnire la nivelul miniştrilor de externe din statele Consiliului de Cooperare al Golfului – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, ArabiaSaudită, şi Emiratele Arabe Unite – cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton.

Întâlnirea a avut ca scop identificarea unei soluţii politice la criza siriană.

Catherine Ashton s-a pronunţat pentru o colaborare intensă în vederea găsirii unei soluţii politice menite să aducă pacea.

“Trebuie să conclucrăm mai mult pentru a găsi o soluţie politică care va aduce pacea”, a spus Ashton.
Ea s-a arătat îngrijorată de faptul că războiul se poate extinde în statele vecine – Liban şi Irak.

Uniunea Europeană şi Consiliul de Cooperare al Golfului au condamnat implicarea mişcării şiite libaneze, Hezbollah în conflictul din Siria.

Arabia Saudită şi Qatar au declarat că UE trebuie să înarmeze urgent forţele rebele din Siria pentru a putea contracara susţinerea militară primită de forţele fidele lui Bashar al-Assad de la Hezbollah şi alte grupări care au legături cu Gărzile Revoluţionare din Iran.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, prinţul Saud al-Faisal, a îndemnat comunitatea internaţională să interzică furnizarea de arme către regimul lui al-Assad de Iran, respectiv de Rusia.

Surse: AljazeeraAlarabiya

Flavius Rusu , InfoMondo

 

What Next?

Related Articles