UE, NATO şi securitatea internaţională

securitatea internationala. foto caleaeuropeana

Recent, la Conferinţa de securitate de la Munchen, Secretarul general al NATO, a reiterat ceea ce  spusese şi cu ocazia susţinerii Raportului anual al NATO.
Şi-anume, că “UE nu dispune la momentul actual de o forţă militară capabilă să facă faţă provocărilor în care se angrenează.
El a ilustrat acest lucru cu intervenţia Franţei în Libia, în 2011, sau în prezent, în Mali.

“Aliaţii europeni au nevoie în continuare de sprijin din partea SUA în angajările lor; ei nu pot duce până la capăt o operaţiune de amploare. Operaţiunea din Mali a evidenţiat faptul că statele europene din Uniune au goluri în ceea ce priveşte intelligence-ul, cercetarea şi supravegherea”.

“Am văzut cu toţii că în Libia şi în Mali SUA a trebuit să furnizeze produse de intelligence, cercetare şi supraveghere. Totodată, americanii au furnizat avioane-cisternă care să asigure alimentarea în zbor a avioanelor europene”.

“Cele două capabilităţi pe care le-am amintit reprezintă marile goluri din apărarea europeană. Statele aliate din Uniune trebuie să investească pentru a le avea”, a adăugat Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

În acest sens, Rasmussen a avertizat că orice reducere a bugetelor apărării din statele UE va duce la o oarecare dependenţă de SUA în cadrul NATO.

“Provocările la adresa securităţii internaţionale nu aşteaptă ca statele să-şi pună ordine în bugetele proprii. Iar reducerile de acum vor conduce la o stare de insecuritate în viitor, iar acest lucru nu ni-l putem permite”.
Prezent la Conferinţă, vicepreşedintele Joe Biden a subliniat că, deşi SUA s-a orientat înspre ceea ce se întâmplă în Asia, Europa rămâne puntea de legătură cu lumea. Reorientarea politicii externe americane nu se va face în detrimentul Europei.

El a subliniat că lupta împotriva jihasimului din Africa este esenţială şi pentru SUA, dar a avertizat că reducerile cheltuielilor destinate înzestrării, nu vor reuşi să asigure succesul acestor operaţiuni.

Sursa: EUObserver

What Next?

Recent Articles