UE în “pericol” din cauza exacerbării naţionalismului

Naţionalismul constituie o mare provocare pentru UE deoarece, ridicând problema minorităţilor, identităţii şi a diversităţii şi chiar pune la îndoială capacitatea Europei unite de a conduce statele dincolo de particularităţile lor.

În mai, alegerile legislative olandeze au făcut din Partidul pentru libertate a treia forţă politică din ţară, aminteşte Riva Kastoryano, directoarea departamentului de cercetare de la Centrul naţional de cercetare ştiinţifică (CNRS).

În iunie, partidul naţionalist maghiar, Jobbik, a intrat în Parlament cu 16% din voturi, dublându-şi scorul obţinut la alegerile europene din iunie 2009.

În Scandinavia, Suedia urmează exemplul Danemarcei, prin intrarea unui deputat de extremă dreapta în Parlament.

Belgia “a plonjat” într-o criză fără precedent de la victoria separatiştilor flamanzi la alegerile legislative din iunie.

“Sunt istorii diferite, cu siguranţă”, comentează Riva Kastoryano, dar “miza şi reacţiile de repliere indentitare, regionale, lingvistice în interiorul sau exteriorul frontierelor teritoriale sunt similare”.

În Europa centrală, naţionalismele ofensive sau defensive sunt la originea unor tensiuni între statele vecine, cum este cazul Ungariei, care vrea să acorde cetăţenie ungară etnicilor maghiari din afara graniţelor sale.

Românii sunt “în căutarea României Mari”, iar Bulgaria luptă împotriva minorităţilor turce musulmane şi rome. Toate aceste “deziderate” se regăsesc în discursurile naţionaliste şi progresiste ale partidelor populiste.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles